El Consorci del Ter ha fet públiques les millores en les zones humides i en les basses temporals mediterrànies en espais de custòdia fluvial de Riberes del Baix Ter. En concret, expliquen que s'ha actuat a les ribes del Ter entre Bescanó i Sant Gregori, a l'illa d'Avall de Jafre i a Foixà, i s'ha comptat amb el finançament de la Diputació de Girona.

Des del Consorci informen que les actuacions han estat per afavorir els hàbitats de la tortuga d'estany i amfibis a les ribes del Ter entre Bescanó i Sant Gregori, a l'illa d'Avall a Jafre i a Foixà en el marc del projecte «Actuacions de conservació i gestió de l'ús públic als espais en custòdia fluvial de Riberes del Baix Ter 2020».

En concret, s'han millorat les condicions d'insolació de les basses, s'han instal·lat elements estructurals i s'han recol·locat les sorres dipositades en l'avinguda del gener de 2020 després del pas del temporal Gloria, entre d'altres. Aquesta riuada va provocar afectacions diverses en els hàbitats del riu Ter. A més s'ha portat a terme un control de quelonis exòtics i seguiment de les poblacions dels autòctons.

Pel que fa a la millora dels hàbitats per a la tortuga d'estany i amfibis s'ha millorat la bassa entorn la resclosa vella de Bescanó permetent que la bassa recuperi un grau de temporalitat que garanteixi que hi hagi aigua almenys durant uns mesos l'any.

A més, expliquen que s'han portat a terme tasques de conservació i millora dels hàbitats de tortuga d'estany encaminades a millorar les condicions d'insolació de les basses, ja que les tortugues, com altres rèptils, necessiten exposar-se als raigs solars per regular la seva temperatura corporal.

Dins el mateix projecte s'ha portat a terme un control de quelonis exòtics invasors que alhora permet el seguiment de les poblacions de tortugues aquàtiques autòctones. Aquest control s'ha realitzat mitjançant trampes d'insolació i nanses amb esquer, amb el que s'ha aconseguit capturar nou exemplars de tortugues exòtiques. El Consorci del Ter porta a terme projectes de reforç poblacional de tortuga d'estany des de l'any 2015.