Telefónica ha estès la fibra òptica a setze municipis gironins durant el 2020, segons el balanç d'accessibilitat a internet de la companyia de l'any passat. Això es tradueix en 306.900 llars i comerços de Girona que ja compten amb aquesta cobertura.

Segons indica la companyia telefònica, l'objectiu és que hi hagi un desplegament complet de fibra òptica a tots els municipis de Girona abans que s'acabi el 2025. Fins ara ha invertit 1.200 milions d'euros a construir la xarxa arreu de Catalunya. Els municipis on la companyia ha instal·lat la fibra òptica durant el 2020 són Biure, Fontanilles, Fortià, Gualta, Guils de Cerdanya, Llançà, Llívia, Portbou, Regencós, Riumors, Sant Jordi Desvalls, Serra de Daró, Torrent, Ullastret, Vallfogona de Ripollès i Vallobrega.

D'altra banda, la companyia ha realitzat durant l'últim any un desplegament combinat de tecnologia 4G i 5G arreu de la demarcació. En aquest sentit, un 98% dels gironins disposen de cobertura 4G, segons va remarcar la companyia, i fins a un 67% en el cas de la connexió 5G, que corresponen a 63 municipis. Es tracta d'una previsió que la companyia s'havia marcat en tancar l'any.

A partir d'ara, Telefónica seguirà desplegant les noves connexions i alhora farà una apagada en diverses fases de la xarxa 3G. Això permetrà, segons la companyia, una gestió «més eficient» de les inversions, ja que no serà necessari incrementar-les per dur a terme nous desplegaments.

Durant el confinament la demanda d'internet es va disparar a causa de les restriccions sanitàries derivades de la pandèmia, que van resultar en un augment significatiu de la presència de les famílies a les llars. Per això, la companyia va registrar xifres rècord de consum d'internet fix, internet mòbil, trucades des de telèfon fix i trucades a mòbil. Per aquest motiu, l'equip d'operacions de la companyia va reforçar infraestructures i va duplicar el personal operatiu.

En el cas de la demarcació de Girona, hi va haver uns augments de consum d'internet a les llars de fins al 30%. En el cas de la xarxa mòbil, la pujada va ser del 52% en el cas de les trucades i del 47% pel que fa al trànsit de dades.

A Catalunya, la companyia ha estès la fibra òptica a més de 3,7 milions d'habitatges i comerços.

A Barcelona, 2,8 milions de llars i botigues ja poden contractar aquest servei; a Tarragona, 376.800; i a Lleida, 179.500.

En total, el 77% d'habitatges i negocis del territori tenen fibra òptica. El 2020, la companyia ha instal·lat aquesta tecnologia en 46 municipis de Catalunya i preveu desplegar-la a tots els municipis catalans abans que finalitzi 2025. La companyia també ha desplegat tecnologia 4G i 5G en l'últim any a la resta de territori català. Actualment, un 98,5% dels catalans disposen de cobertura 4G i un 81% tenen accés a la connexió 5G.

Telefónica ja ha cobert 200 poblacions amb 5G. Tota la xarxa de coure haurà de ser substituïda per fibra abans de 2025.

Durant el confinament, Telefónica va registrar xifres rècord d'Internet i trucades arreu de Catalunya. De fet, el tràfic de dades a la banda ampla fixa va arribar a registrar increments del 50%, mentre que les trucades des de telèfons fixes es van disparar fins a un 150%. En el cas de la xarxa mòbil, l'augment va ser pròxim al 70%, tant en tràfic de dades com en trucades.

En el context de la pandèmia, la companyia va distribuir a l'Estat 150 tones de material sanitari.