El primer dia d'exàmens a la Universitat de Girona, el dia 7 de gener, un alumne va fer una foto d'una aula de la Facultat de Ciències plena de gent on s'aprecia poca distància entre les cadires. La resposta a les xarxes socials va ser majoritàriament crítica, amb missatges on es qüestionaven les garanties de seguretat durant els exàmens. Va ser una de les múltiples reaccions que va aixecar el retorn presencial de les activitats avaluables, una qüestió que ahir va ser motiu de discussió entre els màxims òrgans de la universitat.

Finalment, en una reunió celebrada ahir entre el rectorat i el deganat que va allargar-se tot el dia, es va decidir que s'obrirà la porta al fet que els alumnes que es trobin en casuístiques de risc pel virus puguin ajornar les activitats d'avaluació mitjançant un certificat d'autoresponsabilitat que ho acrediti. D'aquesta manera, hi haurà l'opció de fer els exàmens virtuals o presencials o fins i tot de fer una activitat d'avaluació alternativa. Es tracta d'una resolució que avui s'anunciarà en ferm, ja que al tancament d'aquesta edició la reunió encara no s'havia acabat, i que pretén garantir que els centres que ho reclamin puguin mantenir la presencialitat.

Si bé l'inici de curs va arrencar en format en línia, fins ara la norma s'ha aplicat a la docència deixant a banda les activitats d'avaluació, que s'han mantingut presencials, un fet que ha despertat una allau de crítiques de tota la comunitat universitària. Es tracta d'una demanda que ja fa dies que el Consell d'Estudiants de la UdG va traslladar al rectorat, i que proposa que els estudiants puguin decidir si fer les activitats avaluables en línia o presencials fins que la situació epidemiològica sigui més favorable. A més, també demanen que es garanteixi que ambdós sistemes seran equiparables. El coordinador del Consell d'Estudiants de la UdG, Edi López, va assegurar ahir a Diari de Girona que «hi ha un consens molt elevat d'alumnes ?un 85% segons les enquestes que hem fet? que demanen que aquestes mesures siguin una realitat», va indicar. «Hi ha hagut una participació i una mobilització històrica com mai havíem tingut a la universitat», va celebrar López.

Per la seva banda, la sectorial del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans a la UdG va situar-se al mateix front i va criticar la «incoherència» de retornar a la presencialitat després d'estar tres mesos fent docència telemàtica. Tot i que el sindicat ha defensat des de l'inici de la pandèmia el retorn a la presencialitat de l'activitat universitària, sosté que s'ha de fer de forma segura i amb garanties.

Davant d'aquestes peticions, el rector, Quim Salvi, va convocar l'equip de Govern i la representació dels estudiants en una reunió que es va celebrar ahir i que pretén donar una resposta que pugui «satisfer tothom».