El Servei Meteorològic de Catalunya preveu que pugui nevar encara a punts del prelitoral de tarragona i de la Catalunya Central, sud de Ponent i Terres de l'Ebre amb una cota al voltant dels 400 metres i localment a cotes més baixes. L'avís acabarà demà dilluns i les precipitacions en forma de neu seran cada vegada més disperses i locals.

L'SMC també ha emès un avís per fred la propera nit a les comarques del Pirineu i Prepirineu, i per la nit de dilluns a dimarts també a la zona del sud i ponent. Caldrà anar molt amb compte amb la neu acumulada en aquestes zones i el risc de glaçades i plaques de gel.

Incidències de la nevada

Un total d'11 Consells Comarcals han informat al CECAT de Protecció Civil que demà no podran realitzar els serveis de transport escolar a causa de la nevada. Es tracta dels consells comarcals de: Urgell; les Garrigues; La Noguera; la Segarra; el Pla d'Urgell; la Terra Alta; la Ribera d'Ebre (només ruta Tivissa i Móra d'Ebre); el Segrià; Priorat; la Conca de Barberà i l'Alt Camp (només ruta Querol i Mont-ral).

RENFE ha informat que es manté suspesa la circulació de trens Ave i Llarga Distància pels recorreguts fora de Catalunya, i ha estat suspesa tot el dia la circulació entre Reus i Riba-Roja de la R15, i la R13 i R14 entre Lleida i la Plana de Picamoixons.

La companyia Endesa ha informat que en aquests moments hi ha una vintena de municipis afectats amb 2.387 clients sense llum. Els municipis amb més afectació son: El Masroig 355; Tortosa 336; Capçanes 288; Caseres 253 i El Molar 243. A Agramunt ja s'han pogut col·locar tots els grups electrògens i tots els clients han pogut recuperar el servei.

L'acumulació de neu al llarg d'avui ha dificultat molt la mobilitat i ha fet que fos impossible accedir a alguns punts de maniobra i fer recorreguts per a poder localitzar avaries. Aquesta afectació s'ha concentrat a la zona de Falset i a la comarca del Priorat. Tot i això, a la tarda s'han resolt moltes incidències i s'han reduït les afectacions.

També hi ha una vintena de municipis amb problemes als serveis de telefonia fixa i mòbil, i s'està treballant per resoldre-ho.

El telèfon d'emergències 112 ha rebut fins a les 19h d'aquesta tarda un total de 1.402 trucades a causa de l'episodi de neu i vent, la majoria al Segrià (162), Barcelonès (127) i Tarragonès (76).

Els Mossos d'Esquadra han posat avui 44 denúncies per incompliment de les restriccions, i han treballat en 25 accidents de trànsit lleus. No hi ha hagut cap incidència amb els camions, i els aparcaments s'han anat buidant i normalitzant. L'estacionament de la Jonquera començarà a buidar-se a partir de les 22h quan s'aixequin les restriccions a França.

El Servei Català de Trànsit ha informat que a la xarxa viària catalana en aquests moments hi ha una seixantena de trams afectats, dels quals 12 són vies tallades. En general però, estem parlant de xarxa viària secundària, carreteres locals.

Per demarcacions, les vies restringides són les següents:

Tarragona

7 carreteres tallades:

  • C-44 Vandellòs - Tivissa
  • T-330 Arnes
  • T-710 Falset
  • TP-7402 Porrera
  • TV-3022 El Perelló-Rasquera
  • TV-7046 l'Albiol
  • T-7333 la Fatarella

Lleida

4 carreteres tallades:

  • LP-7013 El Vilosell-cruïlla amb C-242
  • LV-7011 Juncosa
  • LV-5134 Noves de Segre - Els Castells
  • LV-2014 L'Espluga Calba

Barcelona

1 via tallada:

  • BV-4024 de Bagà a Coll de Pal

D'altra banda, hi ha una cinquantena de trams de la xarxa viària secundària en els quals és obligatori circular amb cadenes, principalment a les demarcacions de Tarragona i de Lleida. Cal destacar l'ús necessari de cadenes a l'N-420 entre Falset i les Irles, a la demarcació de Tarragona.

Al llarg del dia d'avui, els Bombers de la Generalitat han dut a terme més d'un centenar d'actuacions relacionades amb tot l'episodi de vent i neu. No hi ha hagut cap servei amb afectacions personals greus. Pel que fa a les actuacions més destacables, a les 14.44 hores cinc dotacions dels Bombers han treballat en un ensorrament parcial a la coberta una granja d'Isona i Conca Dellà, on ha cedit part de la teulada de fibra de vidre a conseqüència de la neu acumulada. Un altre servei similar, en aquest cas a Falset, ha ensorrat la meitat del sostre d'una nau industrial que comercialitza portes d'ascensors. L'avís s'ha rebut a les 17.30 hores i no ha fet ferits, ja que no hi havia personal treballant-hi.

La resta de serveis dels Bombers ha consistit en la revisió de camins i vies d'accés a les diferents zones afectades per les nevades, bàsicament a les les comarques de Lleida, Tarragona i de les Terres de l'Ebre. Han donat suport als municipis en la retirada i neteja de nuclis aïllats. I han ajudat al personal sanitari a desplaçar-se per poder realitzar assistències mèdiques i per poder fer arribar vacunes a diferents municipis de les comarques de Lleida. A banda, a nivell d'afectacions s'han rebut bastants incidents per problemes en el cablejat elèctric, així com per arbres caiguts que dificultaven la circulació. En un dels casos, a la C-13 a Castell de Mur, un arbre ha caigut a sobre d'un vehicle, sense causar ferits.

Pel que fa al vent, la situació s'ha anat normalitzant al llarg del dia. Les incidències, centrades especialment al litoral central, han estat per retirar arbres, mobiliari urbà o per sanejar façanes.

Acumulats, des de l'inici de l'episodi ahir i fins a les 20.00 hores de diumenge, els Bombers ja han atès 371 avisos pel temporal. Per Regions d'Emergències:

- R.E Metropolitana Nord: 143

- R.E Metropolitana Sud: 51

- R.E Lleida: 62

- R.E Girona: 33

- R.E Terres de l'Ebre: 29

- R.E Tarragona: 36

- R.E. Centre: 16