Els hospitals de la Regió Sanitària de Girona han començat a adoptar mesures per alliberar llits davant l'augment de casos de covid-19. Segons les últimes dades, en aquests moments hi ha 283 persones amb coronavirus ingressades als hospitals de la demarcació, 43 dels quals crítics. Per això, han començat a desprogramar operacions no urgents i a prioritzar les intervencions oncològiques i no ajornables.

A l'hospital Trueta de Girona no s'han pogut obrir els quiròfans d'operacions programades de tarda que tenint previst posar en marxa després de Nadal. Es tracta de quatre quiròfans que estaven operatius cada tarda de dilluns a dijous. El tancament es fa en previsió de l'increment de la pressió assistencial, que ja s'ha començat a notar.

En aquest cas, no s'han hagut de desprogramar pacients perquè ja no s'havien previst aquestes intervencions. El centre està prioritzant totes les operacions no ajornables, principalment les oncològiques i les urgents.

Pel que fa a l'hospital de Calella, de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS), també s'ha optat per prendre mesures. En el seu cas, s'han reduït les operacions no urgents que requereixen ingrés. Com al Trueta, es dona prioritat a les intervencions oncològiques i a tota l'activitat no ajornable que sigui urgent. Sí que es manté oberta, en canvi, la unitat de cirurgia sense ingrés.

A la Garrotxa, l'hospital d'Olot ja va desprogramar la setmana passada les intervencions quirúrgiques amb ingrés i, en aquests moments, es dona prioritat a aquelles que siguin urgents i oncològiques, mentre que la cirurgia sense ingrés es manté operativa.

Pel que fa al de Palamós, els quiròfans només estan operatius per a urgències i neoplàsies i hi ha entre un i dos quiròfans operatius per a intervencions que no requereixen ingrés hospitalari. L'hospital no programarà altres tipus de cirurgies amb ingrés fins que la pressió de pacients amb coronavirus ho permeti.

D'altra banda, els hospitals de Blanes i Figueres mantenen tota l'activitat quirúrgica programada amb normalitat. En el cas de Figueres, de moment, no preveuen desprogramar operacions, consultes ni proves. Si la pressió en pacients crítics augmenta en els propers dies, optaran inicialment per fer desprogramacions puntuals. En cas que augmenti la pressió assistencial a Urgències, es contempla la possibilitat de reobrir l'Espai de preingrés, habitatat el mes d'octubre.

A Salt, l'hospital Santa Caterina manté les mesures adoptades el mes d'octubre i seguirà prioritzant com fins ara les intervencions urgents que no siguin ajornables, les operacions oncològiques i la cirurgia major ambulatòria.

Per últim, l'hospital de Campdevànol encara no ha recuperat les intervencions quirúrgiques amb ingrés després del brot detectat el mes de desembre i que va obligar a derivar els malalts sense coronavirus a altres hospitals. Un cop superat el brot, el centre ja torna admetre ingressos de pacients no contagiats, però es manté la suspensió d'operacions que requereixin ingrés i només es fan les d'urgència i cirurgia major ambulatòria.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus