Salut Pública encara està investigant quin és el volum de la variant a la Garrotxa, però tant des de l'atenció primària com des de l'hospital van confirmar ahir a Ràdio Olot que ha influenciat en l'augment de casos i, sobretot va repercutir en el brot que va afectar el centre sanitari a principis d'any, tal com va alertar el director mèdic del centre, Jaume Heredia. El mateix Heredia va assegurar que la variant té «una influència directa» amb la situació de gravetat que està vivint la comarca d'alta incidència de casos.

L'augment de contagis als centres escolars i la dispersió del brot del geriàtric Montsacopa també han fet saltar totes les alarmes sobre la possibilitat de la presència de la soca britànica, segons han pogut constatar els centres d'atenció primària.

De fet, els indicadors de contagi a la comarca els darrers dies són molt elevats. El Departament de Salut ja fa dies que mostra preocupació per aquest creixement. Aquesta setmana, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va dir que la Garrotxa hi ha «molta pressió» i va demanar a la ciutadania que extremi les mesures.

D'altra banda, Argimon també ha confirmat que la soca britànica podria ser la predominant «d'aquí a cinc o sis setmanes» a Catalunya. Això implicaria que a mitjans de març, aquesta variant suposaria «més del 50%» dels contagis. El primer contagi va arribar a principis de mes a partir d'una persona procedent del Regne Unit i, segons va explicar la consellera de Salut, Alba Vergés, el contagi ja és comunitari a tot Catalunya. Actualment es desconeix el nombre de casos d'aquesta variant, ja que per detectar-la és necessària una seqüenciació específica i no es pot detectar amb una simple PCR o test d'antigen que habitualment practica el Departament de Salut.