Els casos de risc de matrimonis forçats Els Mossos d'Esquadra han evitat vuit unions forçades durant l'any passat, segons les dades del Departament d'Interior. Es tracta de dos casos més respecte a l'any anterior, quan es va necessitar la intervenció de la policia en sis casos. En canvi, durant el 2018, només havien sortit a la llum dos possibles casos.

Els vuit fets detectats durant el 2020 representen gairebé la meitat de tots els que es van abordar a Catalunya (18). Es tracta d'una dada rellevant però també que està sortint a la llum gràcies a les actuacions que fan no només els Mossos, sinó associacions que treballen amb comunitats que es dediquen a fer unions d'aquesta tipologia. Dels vuit casos del 2020, n'hi ha un en què es va intentar casar una nena menor d'edat; la resta van ser majors d'edat.

Fa pocs dies es va reunir la Comissió Institucional de protocols de violències de la demarcació de Girona i, sobre els matrimonis forçats, segons va informar la Generalitat en un comunicat, es va destacar que la pandèmia ha evitat que durant el 2020 la gent viatgés a països a cometre aquestes unions i també hi ha hagut menys pressió cap a les filles i les mares.

Els matrimonis forçats tenen lloc quan s'obliga amb violència o intimidació una de les dues parts. Habitualment són nenes a qui les seves famílies decideixen arreglar el matrimoni amb un home generalment més gran, que elles sovint ni coneixen, per assegurar un patrimoni familiar. En alguns casos, s'orquestren per desig de la comunitat. Aquest tipus de violència masclista és una pràctica molt estesa a l'Àfrica subsahariana, Magreb i l'Àsia Meridional.

Les unions sota coacció estan recollides des de fa sis anys en el Codi Penal i consideren el matrimoni forçat com un delicte específic que pot suposar penes que van entre els sis mesos i els tres anys de presó. Anteriorment, la policia havia de perseguir els matrimonis forçats a través d'altres delictes associats com el de coaccions o violència sexual.

56 casos en 12 anys

Durant els últims 12 anys, a la província de Girona hi ha hagut fins a 56 casos de risc d'aquest tipus d'unions en els quals ha estat necessària la intervenció dels Mossos. A tot Catalunya, les estadístiques oficials mostren que, entre l'any 2009 i l'any 2020, han estat ateses a Catalunya 89 nenes i 80 dones.