El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, va reclamar a les companyies farmacèutiques un «augment massiu de la producció» de vacunes contra el coronavirus per pal·liar la manca de dosi a tot el món.

Tedros va celebrar la iniciativa de laboratori de Sanofi de posar a disposició la seva infraestructura de fabricació per donar suport a la producció de la vacuna de Pfizer / BioNTech.

«Demanem a altres empreses que segueixin aquest exemple. Les empreses també poden concedir llicències no exclusives perquè altres productors puguin fabricar la seva vacuna, un mecanisme que ja s'ha utilitzat anteriorment per ampliar l'accés als tractaments contra el VIH i l'hepatitis C», va suggerir.

«Intercanvi de coneixements»

En aquest punt, Tedros va recordar que el Grup d'Accés a la Tecnologia covid-19 (C-TAP) permet la concessió voluntària de llicències de tecnologies de forma no exclusiva i transparent, proporcionant una plataforma perquè els desenvolupadors d'eines contra el coronavirus comparteixin coneixements, propietat intel·lectual i dades.

«Aquest intercanvi de coneixements i dades podria permetre l'ús immediat de la capacitat de producció no aprofitada i ajudar a construir bases de fabricació addicionals, especialment a Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina», va detallar. De la mateixa manera, va sostenir que ampliar la producció a l'àmbit mundial «també faria que els països pobres depenguessin menys de les donacions dels rics». «Són temps sense precedents i aplaudim als fabricants que s'han compromès a vendre les seves vacunes a preu de cost».