07 de febrer de 2021
07.02.2021
Diari de Girona

El Govern vol que les universitats siguin espais de vacunació

Salut creu que seran zones idònies per administrar les dosis als més joves durant la tercera etapa

06.02.2021 | 23:51
El Govern vol que les universitats siguin espais de vacunació

La consellera de Salut, Alba Vergés, ja comença a fer els primers passos perquè, arribat el moment, les universitats puguin ser espais en què s'administrin les dosis de la vacuna contra el coronavirus. Divendres ja va parlar amb rectors de diferents universitats catalanes, segons va explicar ahir en una roda de premsa a les instal·lacions dels laboratoris Reig-Jofre a Sant Joan Despí, perquè quan el procés de vacunació arribi a la tercera fase, els campus estiguin ja preparats per ser llocs on es posin vacunes.

«L'espai universitari ens pot ajudar a fer una crida de molta gent alhora. Això vol dir que ja tindrem disponibilitat de dosis, i ens estarem adreçant a aquesta població de persones joves i que acostumen a estar sanes, i per tant no tenen una relació amb el sistema de salut equivalent a la gent gran», va dir Vergés, que també va assegurar que «la predisposició» havia sigut «màxima»? en totes les converses que havia mantingut amb els responsables del sector universitari.

En les reunions que va mantenir fa dos dies amb els rectors, la consellera va assegurar que tots havien mostrat la seva predisposició a vacunar quan el procés es trobi en fase «massiva», és a dir, quan sigui el torn d'administrar dosis a la població adulta i jove que no sigui de risc. Aquesta proposta ja s'ha plantejat també a les empreses i els museus, perquè siguin zones on es posin vacunes a la població en general quan sigui necessari. A hores d'ara, però, aquesta és una fase que encara tardarà a arribar.

La logística es complica

De fet, l'anunci va arribar el mateix dia en què el secretari general de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va reconèixer que la decisió del Ministeri de Sanitat de limitar a 55 anys l'edat màxima de les persones que poden rebre la vacuna d'AstraZeneca «complica molt la logística». Tanmateix, va manifestar la seva confiança en què aquesta decisió no alenteixi el ritme de vacunació. En aquest mateix sentit, la consellera Alba Vergés va admetre que la prioritat del Govern és que no es vagi més lent del compte i que «dosi que arribarà, dosi que es posarà, tot i que ara la qüestió és a qui s'administrarà», i, va afegir, «Nosaltres tenim tota la maquinària engegada per administrar les vacunes que ens van arribant», sobre el nou vaccí que començarà a arribar la setmana vinent.

Pel que fa als col·lectius que la rebran, va remarcar que en el disseny del pla de vacunació encara no es coneixia la limitació d'edat decretada divendres, i els col·lectius seleccionats per aplicar-la estaven relacionats amb professions sanitàries, però que es troben fora dels centres d'atenció a pacients. «Vam començar per primera línia», va dir, i ara toca «als serveis essencials, no substituïbles».

D'aquesta manera, en funció de les dosis que arribin, s'encetarà «un ritme o un altre» de vacunació en aquest col·lectiu essencial que no va concretar. En relació amb les quantitats, va assenyalar que estan confirmades 30.000 dosis la primera setmana amb una perspectiva de quatre setmanes, tot i que va demanar «prudència» perquè les informacions els arriben a última hora.

Fabricació a Catalunya

Vergés i Argimon van visitar les instal·lacions de Reig-Jofre, després que l'empresa hagi arribat a un acord amb Janssen Pharmaceutcal Companies de Johnson&Johnson per a la transferència tecnològica de la producció a Barcelona de la seva candidata a vacuna covid-19, actualment en investigació. En aquest sentit, la consellera va celebrar que aquesta es podrà produir a Catalunya, i que ja hi hagi un acord perquè sigui així.

Concretament, als laboratoris de Reig-Jofre de Sant Joan Despí es faran les barreges de l'antigen amb excipients per a garantir la seva estabilització, així com també es farà tot el procés final del fàrmac. Va destacar, la consellera de Salut, que tot ve de la implicació de l'empresa, familiar i cotitzada, que és «de referència mundial».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit