07 de febrer de 2021
07.02.2021
Diari de Girona

La variant britànica ja afecta el 17% de positius

Argimon insta a veure l'impacte de la «tímida obertura» que es farà a partir de demà tot i que pronostica que les dades aniran baixant

06.02.2021 | 23:51
A la depuradora de Figueres s'ha trobat rastre de la soca.

El Departament de Salut calcula que la variant britànica de la covid-19 se situa al voltant del 17% dels casos registrats actualment a Catalunya, segons va detallar ahir la consellera Alba Vergés, que va precisar que «de mica en mica» aquest percentatge va pujant. D'altra banda, el secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, va remarcar que a partir de demà es farà una «tímida obertura» i cal mirar quin impacte tindrà en les dades aquesta lleugera relaxació de les mesures del Procicat, que implicarà ampliar el confinament de municipal a comarcal, allargar la restauració una hora en els torns d'esmorzar i dinar i reobrir els gimnasos al 30%, amb sis persones en activitats grupals.

En roda de premsa als laboratoris de Reig-Jofe, Vergés va destacar que malgrat que es registri una millora dels indicadors encara no es poden aixecar les restriccions contra la covid, però sí «donar aire». «Hem passat el pic epidèmic i de les UCIs i això és gràcies a l'esforç de la societat», va destacar la consellera. Ara, la previsió del departament és que la incidència segueixi baixant «lentament» i comenci a reduir-se l'impacte assistencial, que de moment continuarà sent «molt dur».

Vergés va cridar a la prudència davant de possibles «serralades» en les dades, que poden tenir alguna punta que no impliqui un canvi de tendència. «Podem considerar que hem passat el pic i que estem complint els escenaris dins de les projeccions», va afegir.

Un 2% menys cada dia

Argimon va pronosticar que les dades aniran baixant, al voltant d'un 2% diari, i també s'aniran reduint els ingressos a planta i «molt tímidament» les persones ingressades a les UCIs. «Fa tres setmanes que disminuïm, sempre hem dit que aquesta disminució l'hem de mirar amb molta cautela», va avisar.

Una de les raons per mantenir la cautela són, de fet, les noves variants que afectaran Catalunya les properes setmanes. «Sabem que a mitjans de març, a la tercera setmana de març, estarem amb la soca britànica com a dominant», va detallar. A més, si se segueix la mateixa evolució que altres països, com el Regne Unit, i si es comença a detectar la soca sud-africana, és la predominant perquè té «avantatges selectius sobre la britànica».

Argimon va afegir que a tots els països del voltant hi ha una situació «d'ebullició» amb molta incidència i infecció, de manera que cal ser «molt cautelosos» i mirar les dades dia a dia.

Així, sobre la«tímida obertura» de les restriccions que es farà dilluns, cal veure quin és el seu impacte.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit