Segons el Consorci de Genòmica de la covid del Regne Unit, és probable que la variant del coronavirus trobada per primera vegada a la regió britànica de Kent s'estengui arreu del món i la batalla contra el virus es prolongui durant almenys una dècada més. La variant Kent ha «escombrat el país» i «escombrarà el món, amb tota probabilitat». Així ho va assegurar a la BBC Sharon Peacock, la directora del Consorci de Genòmica de la Covid del Regne Unit. Segons sembla aquesta variant hauria arribat ja a cinquanta països.

La directora no descarta que haguem de conviure uns anys mes amb el coronavirus, tot i que les vacunes que s'estan desenvolupant puguin ser eficaces també amb les variants del virus que vagin apareixent. «Una vegada superem [el virus] o si muta i deixa de ser virulent, causant una malaltia, podem deixar de preocupar-nos-en. Però crec que, mirant cap al futur, estarem fent això durant anys. Segons la meva opinió, continuarem fent-ho d'aquí a 10 anys», va asseverar Peacock.

Controvèrsia amb la d'Oxford

Les vacunes actuals es van dissenyar entorn de versions anteriors del coronavirus, però els científics creuen que encara haurien de funcionar contra les noves, tot i que potser no tan bé com s'esperava.

Tot i això la professora Peacock té una mirada positiva amb la utilització d'aquestes vacunes per acabar amb les diverses soques del virus, ja que va assegurar que les vacunes aprovades per al seu ús al Regne Unit semblaven funcionar bé contra les variants existents del virus al país.

Per exemple, la vacuna d'Oxford (AstraZeneca), que ha suscitat controvèrsia sobre la seva efectivitat contra noves variants i sobre si s'ha d'utilitzar en persones grans. Les primeres dades d'assajos a Sud-àfrica, on una altra variant ha adquirit mutacions, van mostrar que la vacuna oferia una «protecció mínima» contra la malaltia lleu i moderada en els joves.

Per aquesta qüestió, la directora d'immunització de l'OMS, la doctora Katherine O'Brien, assegura que l'estudi sud-africà no era «concloent» i que era «plausible» que la vacuna previngués malalties greus. Els científics d'Oxford encara esperen que la seva vacuna contra la Covid-19 eviti que les persones emmalalteixin greument amb el virus i necessitin tractament específic als hospitals.