Almenys una quarantena de metges gironins han rebut atenció psicològica des de l'inici de la pandèmia per part del servei de teleassistència de la Fundació Galatea. El servei està dirigit als professionals de la salut i l'àmbit social en situació de patiment emocional per la crisi sanitària de la Covid-19 i s'ofereix gratuïtament de dilluns a divendres en horari continuat de matí i tarda.

El Col·legi de Metges de Girona n'ha fet difusió durant tot aquest període, ja que en destaca el fet que «dona resposta i acompanyament, amb motiu de la pandèmia, a preocupacions i pors dels professionals, que es manifesten sovint amb ansietat, estrès, angoixa i, fins i tot, depressió».

El servei, impulsat per la Fundació «la Caixa», s'ofereix per videoconferència, amb sessions d'entre 20 i 30 minuts i entre el 16 de març i el 31 de desembre de 2020 es van atendre 984 usuaris a tot Catalunya i es van efectuar 3.720 intervencions. Una xarxa de 42 psicòlegs s'encarrega d'atendre les consultes i els professionals que han utilitzat el servei des de la seva posada en marxa han valorat la qualitat i la utilitat de l'assistència amb un 4,8 de mitjana, en una escala de l'1 al 5. Després de l'èxit, el servei s'allargarà fins al 30 de juny.

Dels 840 usuaris que han declarat la població on viuen, 39 són professionals de la salut de la província de Girona (4,6%), dels quals setze són metges que viuen a Girona (1,9%). Des d'una Unitat d'Acollida, es deriva el professional en situació de patiment emocional als diferents experts (psicòlegs i psicoterapeutes) de la Fundació Galatea, que hi connecten a través de la plataforma d'atenció virtual (o per telèfon, si no fos possible l'accés).

De les setze demandes que s'han fet des de la ciutat de Girona, en destaquen nou causes diferents.

Destaquen l'ansietat i insomni

El patiment emocional, l'ansietat, l'insomni i l'estrès són els símptomes més habituals, tot i que també destaquen dificultats relacionades amb l'àmbit laboral, com ara la sobrecàrrega de feina. D'altra banda, també s'han assistit professionals gironins que pateixen risc de contagi propi i als altres, aïllament, reaparició de símptomes, símptomes persistents i conflictes personals, entre altres aspectes.

El director i psicòleg de la Fundació Galatea, Antoni Calvo, ha afirmat recentment que «els professionals de la salut tenen un fort compromís professional i social». «Treballen diàriament amb un elevat nivell d'autoexigència i conviuen amb grans pressions, la qual cosa al final pot afectar el seu estat anímic i el seu equilibri psicoemocional. Paradoxalment, sovint els costa atendre a la seva pròpia salut i demanar ajuda, perquè han estat formats per ajudar als altres», afegeix.

Respecte a l'àmbit català, des del mes de març fins al febrer 590 usuaris de Catalunya han rebut l'alta, fet que representa gairebé el 70% del total de professionals assistits.