El 98% d'usuaris de les residències de la Regió Sanitària de Girona ja han rebut la primera dosi de la vacuna de Pfizer, segons va explicar ahir a aquest diari el delegat de Salut a les residències de l'Alt i el Baix Empordà, el Ripollès i la Garrotxa, Xavier Arrebola. A més, el 86% ja ha rebut les dues dosis i, per tant, ja han completat o estan a punt de finalitzar el procés d'immunització, que s'assoleix una setmana després aproximadament. «Això significa que d'aquí a poques setmanes, tota la població residencial ja estarà immunitzada», va dir Arrebola.

De fet, la campanya de vacunació en residències ha millorat notablement les dades de contagis i el nombre de morts. Segons va avançar ahir Salut, les defuncions a causa de la covid-19 a la Regió Sanitària de Girona han caigut un 68,3% entre l'1 i el 20 de febrer, en comparació amb les produïdes en el mateix període del mes anterior. Pel que fa als positius en aquest interval, el descens és del 64,3%.

Malgrat el descens dels casos, Arrebola va admetre que els epidemiòlegs i delegats residencials «estan seguint de ben a prop» el brot que ha afectat el geriàtric Malgrat (Malgrat de Mar), que forma part de la Regió Sanitària, i que ha afectat 50 residents, d'un total de 103, i a 12 treballadors d'entre una vuitantena que treballen al centre. A més, ha causat dues morts en dues persones d'edat molt avançada i vulnerable i tres persones han requerit ingrés hospitalari. Els primers contagis es van detectar sis dies després que el centre rebés la segona dosi contra la covid-19. Segons va dir Arrebola i ha pogut confirmar Salut, la majoria de casos són asimptomàtics o lleus, tot i que estan estudiant els hospitalitzats.

D'altra banda, Arrebola va explicar que un 86% dels treballadors dels geriàtrics han rebut la primera dosi i un 76%, la segona. «Al principi, hi va haver alguns treballadors que es van mostrar reticents a vacunar-se, però la majoria ha rectificat i ja s'està afegint a la campanya», va concretar.

Canvis als protocols

Al llarg d'aquests mesos de pandèmia, Arrebola va explicar que el coronavirus ha afectat de forma «dràstica» a les residències.

Segons va admetre el delegat, des que està al càrrec ha pogut constatar que les residències més castigades pel virus han sigut el geriàtric Montsacopa d'Olot, les Forques de Vilafant i, finalment, la Fundació Emma de Sant Joan de les Abadesses. «El pic més recent s'ha viscut entre el novembre i el gener, rebia trucades a totes hores i tot l'equip havíem d'actuar ràpidament», va explicar. Arrebola també va recordar que el pitjor d'aquesta situació ha sigut «veure la cara de patiment dels usuaris quan sabien que viurien un mes de patiment a causa del brot, i que podria causar morts i ingressats».

Respecte a l'autocrítica des del Departament de Salut, Arrebola va considerar que «els protocols sempre han sigut molt clars però sí que és cert que s'han canviat massa a mesura que anava avançant la pandèmia amb algunes contraindicacions». D'altra banda el delegat de les residències a la majoria de comarques gironines va destacar que el canvi de protocol serà una «alenada d'aire fresc» per als usuaris perquè després de «tants mesos d'aïllament, necessiten poder sortir, encara que sigui per unes hores». També va alertar que cal estar alerta perquè malgrat que es completi la campanya de vacunació, encara caldrà «ser prudents» i «s'haurà d'informar bé a les famílies de totes les recomanacions necessàries».

Finalment, Arrebola va dir que començar a vacunar a les persones dependents i de més de 80 anys és «una molt bona notícia, perquè aquest col·lectiu sol ser el perfil d'usuaris que ingressen a residències i és important que ja entrin immunitzats per tal d'evitar el contagi», va concloure.