Després d'una doble sessió matinal i vespertina de reunions, el Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) va decidir ahir finalment mantenir les grans mesures vigents pel que fa a les restriccions per la covid-19, excepte lleus obertures sectorials que afectaran bàsicament el comerç.

Així, centres comercials i comerços de més de 400 metres quadrats, que porten tancats des del 7 de gener, podran obrir ara, però només de dilluns a divendres i amb un 30% de l'aforament, segons fonts de la Generalitat. La decisió, que s'anunciarà públicament avuia l matí, és fruit d'un debat intern en què sectors de l'Executiu català, vinculats a JxCat, eren partidaris d'una major flexibilització.

La situació dels bars i restaurants es manté com fins ara pel que fa a les franges d'obertura: seguiran obrint només de dos quarts de vuit a dos quarts d'onze del matí i d'una del migdia a dos quarts de cinc de la tarda. Després d'aquest horari, només podran servir productes per emportar. En l'àmbit de l'esport s'incrementa lleugerament l'aforament a piscines, que passa al 50% (fins ara era del 30%) i les activitats grupals passen a ser de sis persones amb un aforament màxim del 30%.

Tal com es preveia, el Procicat va decidir finalment obrir lleugerament, però sense canvis dràstics. Catalunya fa dies que experimenta un estancament en la baixada de les xifres de coronavirus. La velocitat de contagi (o Rt) està ja en 1,02, superant el llindar d'1, a partir del qual l'epidèmia entra en expansió.

La cepa britànica (present en el 40% dels positius a Catalunya) i les eleccions del 14-F podrien estar darrere d'aquesta frenada, segons els experts. Les eleccions del 14-F van ser segures pel que fa a mesures preventives, però van comportar, com qualsevol gran acte, la mobilització dels tres milions de persones que van sortir a votar. La mobilitat implica sempre una major interacció social.

Prudència

Fa dos dies dies el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, apostava per «donar aire» als sectors més ofegats per les severes restriccions imperants a Catalunya des del 7 de gener. En la mateixa línia, però més prudent, es manifestava la consellera de Salut en funcions, Alba Vergés, que descartava una desescalada àmplia.