L'Agència d'Aliments i Medicaments dels Estats Units (FDA) va donar ahir finalment l'autorització per a l'ús d'emergència de la vacuna monodosi contra la covid-19 de Johnson&Johnson, la tercera que obté llum verda al país. La inclusió de la primera vacuna monodosi hauria de contribuir a accelerar la campanya de vacunació, en no requeir una segona dosi a les tres setmanes, tot i que Johnso&Johnson apunta a possibles recordatoris anuals.

La vacuna tampoc requereix les extremes baixes temperatures d'emmagatzematge com la de Pfizer i Moderna, ja que no està basada en ARN missatger, sinó en instruccions codificades en una cadena d'ADN transmesa a la cèl·lula en un adenovirus, tècnica menys exposada al deteriorament.

La vacunació a Europa

D'altra banda, la Unió Europea estima que «d'aquí a dues, tres setmanes, tot funcionarà normalment» en la producció i distribució de les vacunes en els Estats membres. Així ho va assenyalar ahir en una entrevista la comissària de Cohesió i Reformes, Elisa Ferreira. La comissària creu que, a mesura que s'assoleixi la ?«velocitat de creuer», els països s'han de concentrar en la seva «capacitat» d'admnistrar les vacunes entre la població perquè aniran «arribant, arribant i arribant».

També el president del Parlament Europeu, David Sassoli, va dir que els països de la UE han d'accelerar les seves campanyes de vacunació per poder arribar a l'objectiu comunitari d'immunitzar el 70% de la població a finals d'estiu.