El Ministeri de Sanitat ha detectat els primers sis casos de la variant californiana a Espanya i en manté sota vigilància un total de 10 després d'afegir-ne tres més al llistat d'interès: la de Nova York, una altra originada a Uganda i una última expandida a Portugal, de les quals no consten positius al nostre país.

Així ho recull l'última actualització de l'«Informe sobre la situació epidemiològica de la variant B.1.1.7 de SARS-CoV-2 i altres variants d'interès» en el qual adverteix que, encara que la presència de la sud-africana és encara «baixa» amb 54 casos confirmats, «no es descarta que poguessin augmentar en les pròximes setmanes, com ha ocorregut en altres països del nostre entorn».

Fins al moment, la variant sud-africana s'ha detectat de manera puntual a Espanya, però ja s'han detectat brots epidèmics sense que s'hagi identificat el seu origen en un viatge, assenyala el Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, que avisa que el seu impacte podria ser alt si la seva incidència augmenta «de manera considerable», ja que aquesta variant «podria reduir de manera significativa l'efectivitat d'algunes vacunes». «La reducció de l'efectivitat de la vacuna és entre moderada i alta», insisteix.

En preocupen tres

La sud-africana és la principal variant d'interès per a la Salut Pública (VOC) que més preocupa en Sanitat juntament amb la B.1.1.7 (la britànica, la més estesa), i la P.1 (brasilera), de la qual també al·ludeix a la seva «escassa» presència, però manté el risc en «moderat» ja que l'impacte podria ser alt en cas que la seva incidència s'incrementi de manera considerable. La seva fuita immunitària està encara en estudi.

Sanitat en supervisa set més: la P.2 (Rio de Janeiro); la B.1.429 (californiana) i la B.1.525 (nigeriana), de les quals Espanya ha confirmat 14, 1 i 6 casos, respectivament. I ha afegit en aquesta última actualització la B.1.526 (Nova York), l'A.23.1 (originada a Uganda i detectada recentment a Regne Unit, amb escassos casos en altres països) i la C.16, que s'ha estat expandint per Portugal des de novembre.