Un any després, el balanç de la pandèmia a Girona ha deixat 61.486 contagis, dels quals s'han lamentat 1.965 defuncions. A més, els hospitals de la regió sanitària han registrat 7.039 ingressos de persones afectades per coronavirus. D'aquests, 1.013 han estat derivats a les unitats de crítics i semicrítics, el que representa el 14,3% de les hospitalitzacions.

En el conjunt de la pandèmia, el dia de més ocupació de pacients covid-19 va ser el 5 d'abril ? quan hi va haver un total de 654 persones ingressades, 105 de les quals estaven en una situació crítica. El dia amb la màxima ocupació de pacients crítics i semicrítics va ser tres dies després, el 8 d'abril, amb 108 llits ocupats per pacients covid-19. Aquell mateix dia també es va registrar un pic diari de 33 defuncions.

Respecte a la segona onada, el màxim d'ingressos es va produir el 9 de novembre amb 439 persones hospitalitzades, 39 d'elles a la unitat de crítics. Va ser també durant la tardor passada quan es va registrar un pic en el nombre de contagis a la Regió Sanitària de Girona, amb 904 positius diaris informats el 23 d'octubre.

Per últim, respecte a la tercera onada, l'11 de gener ha sigut el dia amb més persones ingressades als hospitals del SISCAT, 362 en total, 43 dels quals pacients crítics o semicrítics. La tercera onada es va enllaçar amb el tancament de la segona i, per tant, es va iniciar amb unes dades d'ingressos més elevades que en altres episodis.

Tot i això, s'observa com en cadascuna de les onades, el màxim de pacients ingressats s'ha anat reduint de tal manera que el pic detectat el gener és menys de la meitat dels 654 hospitalitzats el 5 d'abril passat. L'alta ocupació de llits crítics durant la primera onada va obligar aturar pràcticament la totalitat de l'activitat no relacionada amb el coronavirus, mentre que en les dues onades posteriors s'ha pogut mantenir part de l'activitat hospitalària.

Pel que fa als professionals sanitaris, el 4 d'abril és el dia en què hi ha hagut més nombre de treballadors aïllats: 489 positius i 171 en quarantena preventiva, que en aquell moment estaven pendents de resultats. El pic dels sanitaris positius confirmats es va produir pocs dies després, el 9 d'abril, amb 548 professionals. L'arribada de la vacuna ha permès reduir els contagis en aquest col·lectiu i aquest dijous eren catorze els sanitaris positius.

L'atenció primària, clau

Des del mes de març del 2020 fins a l'actualitat els CAPs han realitzat 257.012 visites a pacients de covid-19. Per aquest motiu, el Departament de Salut ha reforçat l'atenció primària amb la incorporació de nous perfils professionals. S'han fet 111 noves contractacions que han permès reorganitzar les funcions. Seguidament, durant aquest any s'han analitzat 760.349 proves (570.334 PCR i 190.015 TAR), amb un percentatge de positivitat del 8,02%. La mitjana d'edat de les persones positives a Girona ha fluctuat en els últims mesos. En el global, se situa en 43 anys i el 53,6% de les persones contagiades són dones.

Respecte al seguiment epidemiològic, a partir del setembre es van activar diversos cribratges massius a tota la regió. En el conjunt, s'han cribrat 14.350 persones, amb un índex de positivitat del 0,71%.

Camí de la immunitat

L'arribada de la vacuna el 27 de desembre a la residència Creu de Palau de Girona va obrir el camí cap a la immunització. La millora de les dades de contagis i defuncions a les residències, amb una caiguda del 70% i del 72% respectivament entre el mes de gener i febrer, evidencia la importància de la vacuna per frenar la pandèmia. El 93% dels usuaris de residències gironines ja han rebut la primera dosi, així com el 65% dels grans dependents i el 54% dels professionals essencials. La vacunació segueix avançant i la cobertura a la Regió és del 8,5% en primera dosi amb 65.375 persones vacunades.