A partir d'avui i fins al 15 d'octubre comença la prohibició de fer foc al bosc.

El Departament d'Agricultura informa de la prohibició, recollida en el Decret 64/1995, té com a objectiu establir una sèrie de mesures per prevenir els incendis forestals.

La norma regula que en els terrenys forestals, estiguin o no poblats d'espècies arbòries, i en la franja de 500 metres que els envolta no es pot encendre foc sigui quina en sigui la finalitat.

Especialment, no es poden cremar restes de poda i d'aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria, ni marges pròxims a zones forestals sense una autorització expressa del Departament d'Agricultura. Tampoc no es poden fer focs d'esbarjo ni d'altres relacionats amb l'apicultura. Dins de les àrees recreatives i d'acampada i en parcel·les de les urbanitzacions, es podrà fer foc quan s'utilitzin barbacoes d'obra amb mataguspires.

També queda prohibit llençar objectes encesos; abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser la causa de l'inici d'un foc; llançar coets, focs d'artifici o d'altres artefactes que continguin foc, i utilitzar bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.

El 2020, un dels millors anys

L'any 2020 va ser un any amb molt pocs incendis i hectàrees forestals cremades a Catalunya. De fet és el millor en dècades en baix nombre d'incendis originats i en l'àmbit de la superfície cremada es podria comparar també l'any 2018.

L'any 2020 hi va haver a Catalunya 289 incendis forestals, que van cremar 209 hectàrees totals. L'incendi més significatiu va ser el 17 d'octubre a les Avellanes i Santa Linya (la Noguera) i va cremar 30,9 hectàrees forestals.