15 de març de 2021
15.03.2021
Diari de Girona

Prevenció del masclisme als centres de justícia juvenil

Justícia incorporarà l'any vinent 21 professionals als centres juvenils per corregir comportaments sexistes i vetllar pel respecte al col·lectiu LGTBI A Girona hi haurà quatre referents

14.03.2021 | 22:38
La figura del referent de gènere ja existeix des de fa una dècada als centres penitenciaris.

Visió de gènere per als menors interns. El Departament de Justícia preveu formar durant aquest any una vintena de treballadors dels centres de justícia juvenil perquè els menors adquireixin una visió de gènere i abandonin comportaments masclistes o intolerants amb el col·lectiu LGTBI. Aquesta figura, que a Girona desenvoluparan quatre professionals, ja és als centres penitenciaris des de fa més de deu anys.

El Departament de Justícia preveu incorporar l'any vinent 21 referents de gènere i violència masclista als centres educatius i els equips de justícia juvenil. Es tracta d'una tasca que ja es realitza des del 2009 als centres penitenciaris i que té l'objectiu de vetllar perquè els interns adquireixin una visió de gènere, tant en la seva relació amb els altres interns com amb la resta de professionals amb qui comparteixen el seu dia a dia.

Aquest nou rol el desenvoluparan de manera voluntària treballadors amb perfils diversos dels mateixos equips de justícia juvenil d'arreu del territori. A la província de Girona s'incorporaran quatre treballadors que ja treballaven a la justícia juvenil i que incorporaran aquest rol a les seves tasques. Així, aquesta figura serà present a les àrees de Justícia juvenil d'arreu de la província, que inclouen el Centre de Justícia Juvenil de Montilivi i els equips de mediació i assessorament tècnic dels jutjats de menors.

Entre les tasques dels referents de gènere hi ha la cura del llenguatge durant les activitats dels centres. D'aquesta manera, es pretén que els interns deixin de banda comentaris o bromes sexistes, i que es tingui en compte la visió de gènere a l'hora de programar tallers. També vetllaran per una bona atenció a les persones LGTBI.

Els professionals que desenvoluparan aquesta tasca seguiran una formació especialitzada en el respecte a la diversitat i la prevenció de les violències masclistes que es durà a terme durant el segon semestre d'aquest any al Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada.

L'objectiu de les sessions ?presencials o en línia, segons quina sigui la situació de la pandèmia,? és capacitar els referents de gènere per fer d'antenes i identificar situacions de desigualtat que es puguin donar en les relacions quotidianes entre els treballadors. El Departament ha detallat que la formació inclourà, entre d'altres, anàlisi del context, debats i casos pràctics.

Sessions formatives al personal

Pel que fa a la justícia juvenil, l'any passat el Departament va posar en marxa al Centre Educatiu Els Til·lers de Mollet del Vallès un mòdul pioner en el tractament de joves privades de llibertat des d'una perspectiva de gènere. A més, Justícia organitza sessions formatives per als treballadors perquè tinguin en compte la visió de gènere.

El Departament de Justícia disposa de 900 professionals dedicats a la justícia juvenil, entre treballadors de centres, del medi obert i dels equips de mediació i assessorament de la Fiscalia de Menors.

Tots aquests col·lectius intervenen des que un jove és posat en mans d'un fiscal de menors per la suposada comissió d'un delicte fins que s'acaba la mesura judicial que li imposa el jutge.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit