La violència masclista. La pandèmia i el confinament de l'any passat no han fet més que invisibilitzar-la durant alguns mesos tot i els intents de les autoritats perquè això no passés posant a disposició eines perquè les víctimes s'hi poguessin dirigir. Les dades del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) així ho mostren.

Tots els indicadors pateixen una davallada. El nombre de denúncies baixa en un 8,44% respecte a l'any anterior i les deixa amb 2.377 durant el 2020. La davallada a Girona cal dir que és dos punts interior al total de l'Estat (10,31%). A tot Espanya, durant l'any passat s'han gestionat 150.785 denúncies per part dels òrgans judicials.A la província de Girona, el nombre de víctimes també ha caigut però no de forma tan destacada, han disminuït un 1,48% i s'han situat en 2.262. Les víctimes de fet han presentat més denúncies, 1.892 de les totals. La resta són generades pels familiars (58) o la policia a través de la seva intervenció 8267).

En alguns dels casos, els jutges han decidit que era necessària una ordre de protecció cap a la víctima de violència masclista. En total se n'han gestionat 488, la major part (484) a instàncies de la víctima. Això representa un 10,59% menys d'ordres que l'any anterior, quan se'n van gestionar 548 per part dels jutges gironins.

Prop de la meitat, denegades

Prop de la meitat, denegades De les 488 del 2020, cal dir, però, que prop de la meitat s'han acabat denegant (243). Les que han prosperat en seu judicial han acabat desembocant en unes mesures cautelars, que poden ser tant de tipus penal com civil. La demanda de la mesura cautelar la fa la víctima i llavors el jutge decideix si l'adopta o bé la denega en funció de l'estudi cas per cas.

En total se n'han incoat 552 durant el 2020. La major part són de caire penal (425) i 93 han comptat amb l'oposició del maltractador. D'aquestes, cal destacar-ne l'ordre d'allunyament (240) o la prohibició de l'agressor de comunicar-se amb la víctima (173).

Pel que fa a les mesures cautelars de tipus civil, se n'han aplicat 127 durant tot l'any passat. Entre les més destacades hi ha la de prestació d'aliments (50) o la permuta de l'atribució d'habitatge (22).

Un 37% menys d'homes a judici

Un 37% menys d'homes a judici Del balanç anual sobre la violència masclista als jutjats que realitza el Consell del Poder Judicial també cal ressaltar el nombre de maltractadors enjudiciats: n'hi ha hagut 116. Es tracta de prop d'un 37% menys d'homes que l'any anterior. D'aquests, 80 han acabat condemnats per delictes relacionats amb la violència de gènere. D'aquests, 51 tenen nacionalitat espanyola i la resta (29) són estrangers.

La majoria tenien o havien tingut una relació amb la víctima dels maltractaments. Concretament, en 107 casos era el marit i en 151 era l'home amb qui tenia una relació afectiva en el moment dels fets. Mentre que en la resta de casos el maltractador era l'exmarit (44) o l'exparella (186).

Un aspecte també destacable és que entre gener i desembre de 2020 s'han donat 244 casos en què la víctima de violència de gènere s'ha acollit a la dispensa de l'obligació legal de declarar, fet que ha suposa un decreixement del 35,11% dels casos respecte a la xifra de l'any anterior. La majoria de les víctimes d'aquest any que han renunciat a declarar (125) eren dones de nacionalitat espanyola.