26 de març de 2021
26.03.2021
Diari de Girona

Ryanair ha d'indemnitzar treballadors i sindicats per haver vulnerat el dret a vaga

La sentència es refereix a les aturades del setembre de 2019 contra el tancament de les bases de Girona i Tenerife

25.03.2021 | 23:04
Treballadors protestant a Girona, l'1 de setembre de 2019

L'Audiència Nacional ha condemnat Ryanair per vulnerar el dret de llibertat sindical i el dret a vaga per les aturades que es van fer el setembre de 2019 en contra del tancament de les bases que tenia la companyia a Tenerife i Girona. En la sentència, el tribunal imposa que l'aerolínia irlandesa de baix cost haurà d'indemnitzar amb 30.000 euros a cada sindicat. A més, les persones que van fer vaga algun dels deu dies de setembre hauran de rebre el bonus de productivitat mensual de 150 euros i només se'n restaran cinc per cada jornada que exercissin el seu dret.

Els fets es remunten al setembre de 2019. quan els sindicats USO i SITCPLA van convocar jornades de vaga pels dies 1, 2, 6, 8, 13, 15, 20, 22, 27 i 29 de setembre del 2019. Es tractava d'una mobilització contrària al tancament de les bases als aeroports de Tenerife i Girona i la finalització dels contractes dels treballadors de les dues bases.

En aquell moment, els sindicats van demanar a l'empresa que fes una relació dels vols protegits pels serveis mínims i també quina part de tripulants caldria que treballessin per complir amb els serveis mínims, però l'empresa no ho va fer i i va fer una enquesta prèvia als treballadors per correu electrònic per saber si farien vaga o no. Al mateix temps, van assignar guàrdies sense especificar el servei mínim que caldria cobrir. Això implicava que l'empresa marcava tots els treballadors com a serveis mínims i els impedia exercir el dret a vaga.

Davant d'això, l'Audiència Nacional considera que «totes aquestes mesures van orientades a incidir» en el dret a vaga «amenaçant amb pèrdues salarials indegudes».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit