Girona arriba a la Setmana Santa amb la majoria d'indicadors de la pandèmia a l'alça. Un dels que més destaca és el ris de rebort. Entre les comarques gironines, el Ripollès és la que presenta un índex més elevat (1.037), molt per sobre dels 200 punts que el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ja considera «molt alt». Amb aquestes dades, la comarca ha de tornar a fer front a un pic elevat, després que s'hi hagués d'aplicar el confinament perimetral a finals d'any.

Quatre municipis d'aquesta comarca estan entre les vint primeres poblacions gironines amb més risc de rebrot. Llanars encapçala la llista amb un valor de 3.040; seguit de Camprodon, amb 2.750, i en tercera posició total; Les Llosses, 2.473 i quarta posició, i Ripoll, que ocupa la número tretze amb un índex de 1.029.

Del total, la segona població on el risc de contagi és més alt és Santa Pau (2.852), a la Garrotxa. I precisament aquesta és la segona comarca amb la taxa de rebrot més alta (685). La resta de comarques, ordenades de més a menys risc, que segueixen el Ripollès i la Garrotxa són: Pla de l'Estany (280), Cerdanya (251), Selva (231), Gironès (211), Baix Empordà (195) i Alt Empordà (187).

Olot és la població catalana de més de 20.000 habitants on el risc és més alt, amb un valor de 819. Olot també destaca per ser la segona ciutat catalana amb la taxa de positivitat més alta: 12,62%, més del doble que el 5% que recomana l'Organització Mundial de la Salut.

Altres tres municipis gironins també se situen entre els deu de Catalunya que tenen la taxa de positivitat més elevada: Sant Feliu de Guíxols (8,37%), Blanes (8,26%), i Lloret de Mar (7,56%)

Pel que fa al risc de rebrot de la província, és de 232 punts, vint punts més que el dia anterior . L'Rt també ha pujat una centèsima fins a 1,11.

Els ingressos hospitalaris han tornat a augmentar i n'hi ha dotze més que l'últim balanç, assolint un total de 155. Tot i això, segueixen lluny del pic de finals de gener durant la tercera onada en què se superaven els 300.

La xifra total de defuncions és de 2.005, amb una més que en l'últim balanç.

La bona notícia és que s'està assolint un bon ritme de vacunació, que eleva a 84.399 les persones que ja han rebut la primera dosi a Girona i a 42.001 les que ja porten també la segona. En total, a Catalunya hi ha un 10% de la població vacunada. En xifres, 774.947 catalans han rebut la primera dosi i 414.911, també la segona.

Tot i els immunitzats, els indicadors de l'epidèmia mostren que el covid segueix a l'alça a Catalunya. I això que encara queda saber què passarà a partir de dijous, quan s'espera un augment dels moviments i les interaccions socials a causa de l'acumulació de dies festius. Les autoritats sanitàries recomanen mantenir la prudència i la distància social.

Cal recordar que els indicadors ja van començar a créixer a mitjans de març, poc després que el Govern permetés, en concret a partir del 8 de març, eliminar les franges horàries diürnes d'obertura de bars i restaurants. A més, el 15 de març es va aixecar el confinament comarcal i es va permetre l'obertura dels centres comercials els caps de setmana, amb un 30% d'aforament.

Després de la relaxació i a la vista que les dades mostren un creixement lleu però continuat de la corba epidèmica, el Govern ha decidit mantenir les restriccions actuals fins després de Setmana Santa, atès que els experts temen que el període festiu deixi a Espanya la quarta onada de covid que ja s'està registrant en altres països europeus.