El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimoni que en els últims deu dies les dades d'infecció han anat creixent amb més velocitat. Va posar com a exemple que «en els darrers dos dies el ritme de creixement és d'un 3-4% en els tests ràpids en persones simptomàtiques».Aquesta tendència es veu també reflectida en l'activitat assistencial a l'atenció primària on, després de nou setmanes de baixada progressiva de l'activitat relacionada amb patologia covid-19, s'observa un increment del 7% d'aquesta activitat en l'última setmana

El secretari de Salut Pública va exposar que s'està analitzant si hi ha associació entre l'increment de la variant britànica, ja dominant a Catalunya, i l'increment dels ingressos a l'UCI. Segons va explicar, la incidència del nombre de persones per cada 100 casos diagnosticats que acaben ingressant a l'UCI ha anat augmentant al llarg de les darreres setmanes i ha passat de l'1,4% la primera setmana de l'any 2021, a l'1,7%, fins al 2,4% actual, la setmana 10 del 2021. Ara s'està avaluant si aquesta coincidència en el temps està directament relacionada.

Argimon va recordar que ens trobem davant d'uns dies clau i decisius: «Cal estar amatents, estem en plena campanya de vacunació, entre abril i maig hem de fer una bona empenta i hem de tenir clar que durant la Setmana Santa tindrem més interacció». Davant d'això, el secretari de Salut Pública va fer una crida a la prudència: «Cal seguir amb totes les recomanacions de seguretat i reduir al màxim les interaccions per minimitzar el risc de contagi».

Cribratges a les universitats

Ahir a la tarda també es van presentar les noves accions de cribratges dirigides a col·lectius específics. La directora general d'Universitats, Victòria Girona, va explicar que el projecte compta amb dotze universitats amb diferents seus arreu de Catalunya i es preveu cribrar 230.000 estudiants universitaris durant el mes d'abril i començant la setmana vinent. Les primeres universitats on començarà aquest pla són les de Lleida i Girona.

Ariadna Mas, metgessa de família i responsable clínica del projecte, va concretar que es tractarà d'un cribratge dirigit tant a estudiants catalans com de fora de Catalunya i a professionals dels centres que siguin asimptomàtics i que no s'hagin vacunat prèviament. Es podrà assistir tant al punt de cribratge de cada universitat com a la universitat més propera al domicili. Els resultats de les proves PCRs es podran descarregar a través de l'aplicació La Meva Salut.

Vacunats de més de 80 anys

D'altra banda, la subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, va assegurarque «a finals de la setmana vinent» Catalunya haurà posat la primera dosi a totes les persones majors de 80 anys i quan aquest col·lectiu estigui vacunat es començarà a vacunar a les persones de més de 70 anys. Aquesta setmana s'han destinat 120.000 dosis a vacunar aquest col·lectiu a raó de 40.000 al dia fins dijous, va explicar el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. La setmana vinent se'n destinaran 190.000 dosis a aquesta finalitat. Cabezas va exposar que la vacuna és eficaç perquè entre els 148.000 majors de 80 anys vacunats s'ha observat un descens dels casos, ingressos i morts.

«El ritme d'administració de dosis està augmentant», ha explicat Cabezas, que ha informat que ja s'han administrat 1.223.536 vacunes i que la setmana passada es va arribar a les 50.000 vacunacions al dia.

Finalment, van dir que aquesta setmana han rebut 185.000 dosis que tenen previst posar abans de divendres, per tal que els professionals sanitaris descansin. Tot i que si encara no s'han administrat totes, també es vacunarà els dies festius, segons Josep Maria Argimon.

Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus