El jutjat d'instrucció 3 de Girona ha incoat jurat popular a l'exalcalde de Sant Jordi Desvalls (Gironès) investigat per un delicte continuat de negociacions prohibides. Ho ha fet a petició del fiscal, que considera que hi ha indicis que apunten que Jordi Corominas "va abusar de la seva condició com a alcalde" i dels anys "com a regidor" per facturar 47.979,54 euros a l'Ajuntament a través de la benzinera que té al poble. Segons el fiscal Enrique Barata, hi ha 116 factures per combustible, olis i altres productes i remarca que hi havia un "conflicte d'interessos" que impedia que els vehicles municipals es proveïssin a la benzinera de l'alcalde: "En un radi de 10 quilòmetres hi havia 5 gasolineres capaces de prestar els mateixos serveis".

El jutjat ha obert la via del tribunal popular a l'exalcalde de Sant Jordi Desvalls. Fins ara, la investigació se seguia per delictes de negociacions prohibides a funcionaris públics i prevaricació. Com que finalment no hi ha indicis que Jordi Corominas hagi prevaricat, el fiscal Enrique Barata va sol·licitar continuar el procediment per la Llei del Jurat perquè el de negociacions prohibides és un dels delictes que es preveu que acabin jutjant els tribunals populars. El fiscal també ha demanat que es torni a citar a declarar com a investigat l'exalcalde.

Segons recull l'escrit, Corominas va ser regidor de l'Ajuntament de Sant Jordi Desvalls des de l'octubre del 1992, i a partir del 2011 i fins al 2015, alcalde. A més, era soci i administrador únic de la societat Enco Sant Jordi S.L, que gestionava la benzinera del poble.

La fiscalia sosté que, mentre va ser alcalde, la gasolinera va facturar a l'ajuntament un total de disset factures per un import total de 3.251,74 euros en concepte de combustible, olis i additius i altres productes com guants o cintes aïllants. "Aquestes factures van ser autoritzades i aprovades per l'investigat, aprofitant-se i abusant de la seva condició d'alcalde i president de la Junta de Govern Local", apunta l'acusació pública que afegeix que Corominas va obtenir així "un benefici patrimonial evident".

A més, el fiscal també remarca que mentre va ser regidor (1992-2011), els vehicles municipals també es van proveir a la seva gasolinera. Durant aquest període, consten a la investigació 99 factures per un valor de 44.727,80 euros. En total, doncs, 116 factures per 47.979,54 euros al llarg de més de tretze anys.

"Es va aprofitar del càrrec"

"Totes les factures emeses per l'estació de servei de l'investigat i abonades per l'Ajuntament van ser aprovades per les Juntes de Govern Local de les quals formava part l'investigat", recull Barata que remarca que aquesta situació generava un "conflicte personal d'interessos" del qual n'havia de ser conscient l'exalcalde perquè tenia la "doble condició pública i privada": "Es va aprofitar del seu càrrec públic, amb ànim de lucre, sense fer cap objecció".

El fiscal també posa el focus en el fet que, un cop Jordi Corominas va entrar al consistori, l'Ajuntament hauria d'haver-se anat a proveir a una altra benzinera per evitar aquest conflicte d'interessos. "En un radi de 10 quilòmetres hi havia fins a 5 gasolineres capaces de prestar els mateixos serveis que la de l'investigat", conclou l'acusació pública.

La fiscalia considera que els fets són constitutius d'un delicte continuat de negociacions prohibides a funcionaris públics. El Codi Penal recull que comet aquest delicte aquella autoritat o funcionari públic que "havent d'intervenir per raó del seu càrrec en qualsevol classe de contracte, afer, operació o activitat, s'aprofiti d'aquesta circumstància per forçar o facilitar qualsevol forma de participació, directa o per persona interposada, en aquests negocis o actuacions". Aquest delicte preveu condemnes d'entre 6 mesos i 2 anys de presó, multa de 12 a 24 mesos i inhabilitació per a càrrec públic d'entre 2 i 7 anys.

Actualment l'exalcalde ja no és regidor de l'Ajuntament de Sant Jordi Desvalls. Quan acabi la instrucció del cas, el jutjat resoldrà si l'envia a judici o l'acaba arxivant. En cas de judici, Corominas s'hauria d'asseure davant un jurat popular, excepte si admet els fets i s'arriba a una conformitat prèvia que ho eviti.