Els excursionistes que s'apropin a l'església de Santa Magdalena de Puigsac, a Pardines, i tinguin interès a visitar-la, podran fer-ho de forma virtual d'aquí a uns mesos. Tan sols hauran d'escanejar un codi QR al mòbil i podran accedir a una explicació del recinte i també a fotografies en 360º. D'aquesta manera podran fer un recorregut virtual de l'església i conèixer-ne les característiques. Ara, moltes vegades es troben que l'espai no està obert al públic i que, per tant, no hi poden accedir ni visitar-lo.

Com l'església de Santa Magdalena de Puigsac, fins a vint-i-dues ermites també podran consultar-se virtualment al Ripollès a partir de l'estiu; entre elles, la de Mare de Déu de les Neus, a Espinavell; la de Sant Cristòfol, a Beget i la de Santa Maria de Matamala, a les Llosses. El projecte vol donar a conèixer el patrimoni d'aquests recintes -que bona part de l'any estan tancats- a través de les noves tecnologies. Aquesta innovació batejada amb el nom de «Visita virtual amb recorregut en 3D per 22 esglésies del Ripollès» forma part d'un projecte amb fons europeus que lidera la Diputació de Girona juntament amb Consells Comarcals, l'Agència de Desenvolupament del Ripollès, el Consorci de les Vies Verdes i la UdG.

Des de fa unes setmanes que l'empresa Trimersiva està gravant els monuments, amb una càmera que escaneja, per després elaborar el recorregut virtual de cada indret. «Captem la naturalitat, no posem ni filtres ni fem retocs, el que veu el visitant in situ és el que es veurà en el recorregut virtual», detalla Anna Armengol, treballadora de l'empresa de Ripoll especialitzada amb aquesta tècnica. Aquesta vegada, li toca escanejar l'interior i exterior de l'església Santa Magdalena de Puigsac, una capella als afores del nucli de Pardines i amb vistes panoràmiques de les muntanyes en plena Serra Cavallera. Calcula que, per les dimensions que té, ho tindrà fet en unes dues hores.

«Amb un codi QR, el visitant que passi fent senderisme, podrà descarregar-se l'enllaç i veure al moment l'interior de l'església», afegeix Raquel Molina, tècnica de Turisme de l'Agència de Desenvolupament del Ripollès. Explica que precisament aquest projecte vol donar a conèixer un patrimoni que és gairebé inaccessible perquè «són esglésies que solen estar tancades» i vol promoure el turisme amb l'ajuda d'Internet.?Aquests continguts es podran trobar al nou web de turisme del Ripollès.

Segons Molina, la comarca és un dels indrets d'Europa amb més concentració de patrimoni romànic. «Acostumen a ser esglésies petites, situades als afores dels nuclis més grans de població, i estan enmig de rutes de senderisme. La idea és donar-ho a conèixer també entre els habitants de la zona» i, conclou, «amb el confinament, la gent encara valora més el que té a prop; és el que es té més a mà, però el que també es desconeix».

L'església de la Vall de Ribes, que també formarà part del projecte, fa un any que no està oberta al públic, segons calcula el mossèn Emili Villegas, perquè la temporada passada ja no es va poder fer la cerimònia de Pasqua per la irrupció de la pandèmia. «No té massa activitat religiosa» admet, i ara, amb les restriccions, encara menys.

Villegas va arribar fa un any i mig a aquest nou destí i recorda que la riquesa del patrimoni de la zona el van meravellar. «Sorprèn que estiguin tan ben cuidades, malgrat estar tancades». En aquest sentit, remarca que els veïns «s'estimen molt» aquestes esglésies i per això estan ben cuidades. També lamenta que no hi hagi prou estructura ni mitjans per poder-les tenir obertes. I creu que aquest projecte contribuirà a acostar aquest patrimoni arreu amb l'ajuda de les innovacions tecnològiques.