Les consultes a l'Oficina d'Atenció a la Víctima del Delicte Les peticions han caigut prop de l'11% i se n'han tramitat fins a 4.067 durant el 2020. Cal destacar que encara que hi hagi hagut una davallada es venia d'un 2019 de rècord en atencions (4.534) i persones ateses (1.629).

L'Oficina d'Atenció a la Víctima del Delicte és un servei que es dona físicament des del Palau de Justícia. Es realitzen quan una víctima ha d'afrontar un procés judicial. És a dir, s'actua des del moment de l'inici i fins a la sentència.

Les dades públiques del Departament de Justícia mostren que de les 4.067 consultes se n'han beneficiat un total de 1.463 usuaris. A Catalunya, les oficines d'atenció a la víctima del delicte (OAVD) han atès un total de 12.366 víctimes durant tot l'any 2020. En total, se n'han derivat 39.818 actuacions. Un nombre que, al contrari de Girona, ha pujat. Concretament, un 11,3%.

De les atencions d'aquests nous mesos se'n pot fer un perfil. L'usuari ha estat una dona (1.298 víctimes), de nacionalitat espanyola, d'entre 31 i 50 anys. La majoria de les peticions fetes a Catalunya han estat per part de víctimes de violència de gènere i tot tipus de delictes que envolten aquesta xacra social.

Les peticions que han realitzat les víctimes des de l'Oficina d'Atenció de la Víctima del Delicte de Girona mostren que les víctimes ateses n'han realitzat gairebé tres (2,78) de mitjana.

Des d'aquesta Oficina d'atenció jurídica s'han realitzat 763 primeres acollides a víctimes gironines. És a dir, la primera intervenció que es fa des de l'OAVD amb la víctima, telefònicament o presencial, amb l'objectiu de crear un clima de confiança i recollir tota la informació necessària.

D'aquest primer contacte, en deriven un seguit d'actuacions i algunes cal que es facin segurament des de l'OAVD. El 2020 ha tancat amb 359 seguiments des de la de Girona. Una de les mesures que pot derivar de les consultes és l'acompanyament a judici (166 casos), però una de les més destacades és l'atenció psicològica (1.019) que reben les víctimes durant tot el procés judicial. En 1.152 casos també s'ha donat l'assistència jurídica bàsica.

Protecció a la víctima

En total s'han dictat 771 resolucions judicials, que passen per ordres de protecció, sentències, mesures cautelars, ordres de protecció en violència masclista, entre d'altres. Per exemple, es van ordenar 1.011 ordres de prohibició d'apropament a la víctima i 921 de prohibició de comunicació.