El Govern de la Generalitat va aprovar ahir concedir, a través de l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural, una subvenció a l'Ajuntament de Banyoles per tal de contribuir al finançament de la redacció i execució de la nova museografia del Museu Arqueolìgic de Banyoles que es troba en la darrera fase d'ampliació i remodelació total.

Aquesta aportació del Govern català també servirà per finançar les obres de construcció dels nous magatzems i les aules educatives que el nou projecte preveu. La subvenció acordada entre les dues administracions tindrà un import de 750.000 euros, que es materialitzaran en tres anualitats iguals -durant els anys 2021, 2022 i 2023-, i que serviran per fer front a un projecte que en conjunt té un pressupost total de 1.153.730 euros.

Un projecte que s'inicia el 2006

Un projecte que s'inicia el 2006 L'any 2006 es va redactar el projecte museològic que posava les bases del nou museu i fins al dia d'avui s'han realitzat algunes fases de la remodelació que ja estan acabades. Fa poques setmanes es va presentar el projecte guanyador de la reforma i ampliació del museu, que va correspondre a l'equip Birulés, Cabré i Romans Arquitectes amb la proposta Omeia.

El seu objectiu és fer un museu totalment restaurat i adaptat a les exigències d'un equipament del segle XXI i que donarà resposta, entre d'altres qüestions, a l'accessibilitat universal, mentre que també es desenvoluparan diverses mesures que afectaran qüestions com la seguretat, el medi ambient i la conservació, i que posteriorment permetran actualitzar el discurs museogràfic.

El museu banyolí compta amb una de les col·leccions més complertes i transversal del país, que s'ha convertit en un referent per a investigadors i especialistes de tot el món. Entre els seus fons hi ha la major colecció europea de cranis de felins dents de Sabre, restes del gènere homo i del primer homo sapiens, l'arc de fusta neolític més antic d'europa.

És per aquest motiu que, un cop s'hagi completat la nova museització, es convertirà el museu en un lloc de visita obligada per als locals i visitants.