El turisme afronta un altre any complicat, amb l'estiu en l'aire i moltes dificultats per a arribar als 40 milions d'entrades d'estrangers dels quals va parlar la ministra del ram, Reyes Maroto, perquè el primer semestre se saldarà amb caigudes del 70% respecte al mateix període de 2019, en el millor dels casos.

El sector confia que, si a mitjans juny baixa substancialment la taxa de contagis i s'aconsegueix un ritme de vacunació «acceptable», la temporada podria començar amb certa empenta per al turisme estranger al juliol i estendre's fins a octubre, va explicar el vicepresident executiu d'Exceltur, José Luis Zoreda.

La incertesa entorn del desenvolupament de la pandèmia, els confinaments i la por de la població, a més dels retards en els calendaris de vacunacions estan llastrant encara més a un sector moribund, que en 2020 va perdre 64,5 milions de turistes i 72.100 milions d'euros i no confia a recuperar els números precovid abans de 2022-2023.

La caiguda del 70% en el primer semestre sobre el mateix període de 2019, segons els càlculs més benignes que maneja el sector, situaria en 11,44 milions els turistes estrangers que entrarien entre gener i juny, enfront de 38,12 milions comptabilitzats fa dos anys, abans de la pandèmia. En el primer semestre de 2020 van arribar 10,78 milions: al gener i febrer les xifres encara van ser «normals» (prepandemia), amb més de 4 milions d'entrades mensuals.