La farmacèutica Johnson & Johnson reduirà en un 80% la setmana vinent el nombre de vacunes que lliurarà als EUA després dels problemes de producció que ha registrat en una planta de Baltimore. Segons xifres dels Centres de Control i Prevenció de Malalties (CDC), el govern federal ha assignat només 700.000 vacunes de J&J als diferents estats del país, una xifra dràsticament menor que les 4,9 milions d'aquesta setmana.

El descens complicarà la campanya de vacunació massiva que s'està duent a terme als EUA, on el nombre de persones que poden rebre dosis està augmentant constantment, ja que en més de 30 estats s'han obert les vacunes a tots els adults majors de 16 anys.

Quantitat baixa de dosis

S'espera que J&J lliuri una quantitat setmanal relativament baixa de dosis fins que aconsegueixi autorització per part de les autoritats dels EUA d'una companyia de producció d'una planta de Baltimore que ha estat tenint problemes, va confirmar ahir en una roda de premsa el coordinador de la Resposta al Covid-19 de la Casa Blanca, Jeff Zients.

Pel que sembla, en les instal·lacions, pertanyents a Emergent BioSolutions, es van barrejar «accidentalment» ingredients de la vacuna de J&J i d'AstraZeneca, la qual cosa va malmetre fins a 15 milions de dosis de Johnson & Johnson iaixò ha forçat a les autoritats reguladores a retardar l'autorització de les línies de producció de la fàbrica. La mateixa planta produeix tant dosis de la fórmula de Johnson & Johnson com de la farmacèutica AstraZeneca, destinades a combatre la covid-19.

Els problemes de subministrament no obstant això no afectaran la Unió Europea, ja que utilitza una cadena de subministrament independent de la dels EUA

La producció de dosi de J&J per a Europa començarà aquest mes i s'espera que la quantitat de vacunes que lliurarà no variï, encara que en l'actualitat la UE fins i tot està revisant casos de trombes en persones que van rebre aquest sèrum.

Encara que la companyia no ha fet declaracions respecte a la important baixada de vacunes que arribaran al públic la setmana vinent, sí que va assegurar que espera complir amb el seu objectiu de lliurar 100 milions de dosis als EUA al juny.