Cribratges massius, fer el màxim de tests possibles, detectar positius asimptomàtics, trencar les cadenes de transmissió... Després de més d'un any de pandèmia, tots plegats hem après, en menor o major mesura, algunes de les claus per combatre el coronavirus. I, vacunes i tractament farmacològics a banda, el moll de l'os d'aquesta lluita és saber qui s'ha contagiat amb el virus i, per tant, el pot transmetre a altres persones. I aquí és on pot entrar en escena el nou mètode de detecció de la infecció per covid-19 desenvolupat per la Universitat de Girona. Una prova que, segons els responsables del grup de recerca NEOMA de la UdG, és «més ràpida i econòmica» que les, ja familiars per a tothom, proves PCR. En concret, aquesta «prometedora eina», en la definició dels investigadors que han treballat en el seu desenvolupament, podria «analitzar unes 380 mostres alhora, cada 30 minuts», sense perdre fiabilitat, al voltant d'un 90% i amb un cost que és, aproximadament, el 25% del que valen les proves PCR.

«Calen eines de diagnosi i cribratge que permetin determinar ràpidament la presència del virus a la població, i a com més gent millor», explica l'investigador principal del projecte, el gironí Pere Boadas-Vaello, sobre la necessitat de detectar el percentatge més gran de casos positius possibles que, de fet, és el que ha motivat el desenvolupament d'aquesta nova metodologia que acaben de publicar a la revista científica internacional Frontiers in Medicine amb el títol Detection of SARS-CoV-2 Infection in Human Nasopharyngeal Samples by Combining MALDI-TOF MS and Artificial Intelligence i la també investigadora de la UdG Meritxell Deulofeu com a primera autora.Segons s'explica des de la Universitat de Girona, el sistema desenvolupat amb lideratge del grup recerca NEOMA amb la col·laboració, entre d'altres, d'Orlando Jiménez i Maite Serrando, del laboratori clínic de l'Institut Català de la Salut de Girona, «combina l'anàlisi química, l'estadística i la intel·ligència artificial i, a diferència dels mètodes actuals, seria molt eficaç per detectar la presència de la infecció en un gran nombre de mostres orals en molt poc temps» i, segons Boadas-Vaello, «es preveu, per tant, que aquest mètode podria oferir enormes estalvis tant en temps com en cost».

Des del laboratori clínic de Salut (ICS) a Girona, Maite Serrando està convençuda que aquest nou mètode és una «eina prometedora» perquè «permet analitzar un gran nombre de mostres de manera molt eficient donada la seva elevada vàlua estadística a més de l'abaratiment dels costos, la rapidesa i l'accés a la plataforma metodològica requerida». Des de l'inici de la pandèmia, com recorda Boadas-Vaello, han existit diferents mètodes de detecció de la infecció per covid-19 «però moltes comparteixen certes limitacions com la baixa sensibilitat, els falsos negatius o temps d'anàlisi llargs».

L'equip científic que ha treballat amb el desenvolupament del nou mètode, amb recursos del Fondo Supera COVID-19 de Santander Universidades - CRUE, està format pels investigadors Meritxell Deulofeu, Victòria Salvadó, Enric Verdú i Pere Boadas-Vaello (Universitat de Girona), Orlando Jiménez i Maite Serrando (Laboratori Clínic Territorial de Girona - ICS Girona), Eladia Peña i José Elias Conde (Universitat de La Laguna) i Esteban Garcia (Universidad Europea de Madrid).

Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus