L'hospital Josep Trueta de Girona ha ampliat el servei de hospital Josep Truetaradiologia cobrint la franja nocturna. Es tracta de procediments urgents que fan un grup multidisciplinari de radiòlegs, infermers que es basa en tractaments poc invasius. La unitat de serveis per contenir hemorràgies agudes, extracció de trombes a artèries o venes i drenatges de diverses vies com ara la biliar o les urinàries.

Aquest servei d'urgències fins ara es feia de vuit del matí a les deu del vespre. En la franja de nit, però, s'havien de desviar els pacients a d'altres hospitals de Barcelona o fer tractaments més agressius. Ara es preveu estalviar-se derivar un centenar menys de pacients als centres de la capital catalana que tenien operativa aquesta unitat tot el dia.

Camp d'actuació més variat

El servei de radiologia vascular intervencionista està format per un equip multidisciplinari de radiologia i infermeria especialitzat en radiologia vascular intervencionista. Es tracta d'una especialitat que permet fer procediments mínimament invasius a partir de les imatges que s'obtenen de vies obstruïdes que cal destapar.Les tècniques radiològiques, juntament amb l'equipament que disposa el centre, permeten l'estudi de les estructures vasculars, urinàries, biliars i digestives amb una gran precisió i el tractament mitjançant uns petits tubs, anomenats catèters.

Això fa que els camps d'actuació d'aquest servei de radiologia siguin molt variats. L'equip de professionals sanitaris s'encarreguen de contenir hemorràgies agudes (espontànies, traumàtiques o postquirúrgiques), extreure de trombes a artèries o venes, fer drenatges a la via biliar, o vies urinàries i col·locar d'«stents» intestinals, entre altres actuacions sanitàries.