Preocupació en el cos d'Agents Rurals per l'increment d'usuaris al medi natural de les comarques de Girona. La pandèmia ha omplert encara més alguns espais que ja abans eren concorreguts, com la Fageda d'en Jordà a Santa Pau (Garrotxa), el Cap de Creus o el massís de les Gavarres, que creua el Baix Empordà i el Gironès. A més, però, des del cos detecten que altres llocs que abans no eren gaire freqüentats, com el Puig Sagaler d'Albons (Baix Empordà), ara reben desenes de visitants cada cap de setmana.

Per això, el cap dels Agents Rurals a les comarques gironines, Ignasi Dalmases, aposta per incrementar la regulació d'aquests paratges. El problema, indica Dalmases, és que en dies concrets coincideixen molts usuaris que van a fer activitats diferents. Explica que es troben en zones on han de conviure els passejants, ciclistes, motoristes i caçadors, a més dels boletaires a la tardor. «Al final, es fa complicat», remarca. Tot plegat, diu Dalmases, deixa imatges com cotxes mal aparcats, cues de gent per accedir a un lloc i un increment d'actituds incíviques com llançar la brossa a terra. Unes actituds que acaben malmetent els espais.

Dalmases aposta per treballar conjuntament amb els ajuntaments per tal de poder regular els accessos a aquests paratges, també quan s'acabin les restriccions per la pandèmia. I és que des dels Agents Rurals donen per fet que aquest nou tipus de turisme «ha arribat per quedar-se, fins i tot quan es pugui tornar a viatjar per tot arreu».

Amb cita prèvia

Una de les localitats que més ha apostat per una nova regulació dels espais naturals és l'Ajuntament de Santa Pau. El seu alcalde, Josep Companys, reclama que la Fageda d'en Jordà es visiti amb cita prèvia per evitar les aglomeracions d'aquest espai natural en certs moments de l'any, sobretot a la tardor.

Companys afirma que fa temps que es troben que cada cop hi ha més gent i aposta per «prendre una decisió ferma de país». «Ens hem trobat una situació terrible amb els gorgs a l'estiu i hem de fer alguna cosa. Demanar hora seria una bona opció», assenyala. Tot i això, el batlle reconeix que es tracta d'una decisió que s'ha de prendre des de Territori però assegura que «seria bona» tant per a veïns com per a visitants.

Les xarxes socials, un aparador

Dalmases diu que una de les eines més efectives per donar a conèixer nous paratges són les xarxes socials. Apunta que la ciutadania descobreix llocs que abans amb prou feines coneixien els veïns de la zona. «Tenim un país molt bonic, però és petit. Està molt bé aquest nou turisme de proximitat, però cal fer-lo amb responsabilitat», conclou.