Set organitzacions de propietaris forestals catalanes, amb el Consorci Forestal de Catalunya, han interposat un recurs contenciós davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra el Pla de protecció del medi natural i el paisatge de l'Alta Garrotxa. Les entitats consideren que la normativa s'ha aprovat sense donar resposta a moltes de les al·legacions presentades i afirmen que el document continua sense abordar «greus problemàtiques de fons». En aquest sentit, acusen el Govern d'imposar un model de governança «sense contemplar cap participació efectiva dels propietaris forestals» i «contravenint, fins i tot, tots els acords pactats» en l'Estratègia de patrimoni natural i biodiversitat impulsada per la pròpia Generalitat. També assenyalen que el document posa en risc activitats tradicionals en una zona on el 90% de la superfície és agrícola i forestal.

Les associacions, entre les quals hi ha els propietaris forestals de la Vall de Camprodon, l'Alta Garrotxa, la Vall d'en Bac, Montnegre i Corredor, han decidir presentar un recurs conjunt al TSJC. En un comunicat, lamenten que «ni el conseller de Territori, Damià Calvet, ni el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles, hagin complert els compromisos que van assumir».

En aquest sentit, afirmen que si bé s'han acceptat algunes de les al·legacions presentades, creuen que el document aprovat el 9 de febrer «continua sense abordar greus problemàtiques de fons». «Les entitats forestals lamenten la visió urbana del pla, que no recolza el manteniment d'activitats econòmiques tradicionals i sostenibles, ni promou la fixació de gent en un territori cada vegada més despoblat», asseguren.

Consideren, a més, que el pla «s'entossudeix» a «imposar» un model de governança que no preveu la participació real dels propietaris forestals. D'altra banda, afirmen que el Pla vulnera diversos aspectes relacionats amb la conservació de la biodiversitat i que «ni tan sols es defenses les activitats tradicionals, que són les que han conformat el paisatge natural que té actualment l'Alta Garrotxa». Entre elles, la silvicultura i l'aplicació d'una gestió forestal sostenible que «cuida els boscos, de la ramaderia extensiva i, fins i tot, la tan necessària caça controlada».

En relació a això, asseguren que els silvicultors estan molt «preocupats» per la «deixadesa» en aquest àmbit i que «consideren que sense la preservació d'aquestes activitats la biodiversitat del territori es pot veure greument afectada».

Al comunicat, les entitats afirmen que amb el recurs contenciós emplacen al nou Govern que s'ha de formar en les properes setmana a «escoltar i a no menystenir els propietaris forestals» i anuncien que promouran les accions que siguin oportunes per fer-se escoltar.