La Diputació de Girona ha posat en marxa tres oficines locals de transició energètica, ubicades a les seus dels consells comarcals del Baix Empordà, el Gironès i el Ripollès -en aquest últim cas, a les dependències de l'Agència de Desenvolupament-, a partir d'un procés de selecció obert a totes les comarques. La seva funció és mobilitzar les inversions en energia sostenible als sectors industrial, residencial, turístic i agrícola de cada comarca i impulsar el pas cap a una economia i una societat de baixa intensitat energètica, de baixa intensitat en el consum de recursos materials i neutra en les emissions de carboni.

Per tal d'aconseguir aquest objectiu, l'ens supramunicipal aporta un tècnic especialitzat en projectes d'eficiència energètica i d'impuls de les energies renovablesLa seva funció serà coordinar-se amb les estructures d'aquest ens

Aquests tres tècnics, juntament amb l'equip tècnic de la Diputació i dels consells comarcals, tenen l'encàrrec de promoure projectes per mitigar el canvi climàtic en els sectors d'activitat generadors d'emissions i dinamitzar l'execució dels nous plans d'acció per a l'energia sostenible i el clima (PAESC), que es redactaran i s'aprovaran durant aquest 2021, sobretot en les accions que impliquin el sector privat.

D'entrada, la seva tasca es focalitzarà a impulsar i fer créixer les comunitats locals d'energia en aquestes tres comarques. En concret, faran tasques d'acompanyament a Rupià, la Pera i Jafre (Baix Empordà); Juià (Gironès) i Planoles i Vallfogona de Ripollès (Ripollès). Per a la creació de comunitats locals d'energia, es requereix la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques en equipaments municipals, habitatges en situació de pobresa energètica i també llars que optin per sumar-se a la iniciativa.