23 de abril de 2021
23.04.2021
Diari de Girona

Salut inicia a partir de dilluns cribratges amb automostres a Girona

22.04.2021 | 23:09
Salut inicia a partir de dilluns cribratges amb automostres a Girona

El Departament de Salut començarà la setmana vinent una nova estratègia per detectar nous casos de covid-19. Es tracta de fer cribratges poblacionals però amb kits d'automostra i de forma periòdica. Va dirigit als ciutadans menors de 70 anys de les comarques de Girona, Lleida i la Catalunya central. Els ciutadans que ho vulguin podran demanar cita al seu CAP, donar-se d'alta en un aplicatiu, recollir el kit d'automostra sense visitar-se amb metge ni infermera, anar a casa seva, prendre's la mostra i retornar-la al CAP. Quinze dies més tard podran repetir l'anàlisi.

D'aquesta manera, tot i una certa estabilització de casos, es volen controlar focus locals, aprofitant la capacitat d'analitzar unes 15.000 PCRs diàries que tenen els quatre laboratoris de referència de Catalunya.

El fet de distribuir aquestes automostres des dels CAPs s'ha decidit perquè han estat els centres d'atenció primària els que ja han coordinat últimament els cribratges massius a diverses universitats i ja tenen l'aplicatiu i la coordinació logística establerta. Això no significa, segons el secretari general de Salut, Marc Ramentol, que s'hagin descartat les farmàcies com a dispensadors d'aquests kits d'automostra.

A banda d'aquests cribratges amb automostra, també es farà un cribratge massiu a la comarca de la Terra Alta, on la incidència acumulada és molt alta. La consellera de Salut, Alba Vergés, va explicar que no hi ha motius clars que expliquin l'alta incidència per exemple a les terres de Lleida, com no se sap els motius dels índexs alts de França, però va dirque no abaixaran la guàrdia. No obstant això, va dir que no es vacunarà els temporers de la fruita de Lleida perquè se seguiran criteris d'edat, però sí que s'activen agents cívics per conscienciar el col·lectiu.


Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit