El Govern espanyol continua defensant el tancament dels passos fronterers secundaris entre França i l'Alt Empordà. En una resposta a la diputada gironina de Junts Mariona Illamola reitera que la mesura adoptada pel Govern francès a principis d'any està permesa pel reglament de la Unió Europea, i que la decisió es va comunicar a Espanya de forma perceptiva el dia 5 de febrer.

Per tot plegat, el Govern estatal defensa que la decisió francesa «repecta les exigències formals i comunicatives», tant pel que fa «al criteri de proporcionalitat requerit com l'obligació de comunicació i coordinació amb la Comissió Europea, Espanya i els altres estats membres». En aquest sentit, també defensa que la decisió atén «a raons estratègiques i operatives en termes d'ordre públic».

En la mateixa resposta, el Govern espanyol assenyala que les autoritats policials d'Espanya i França porten a terme «l'oportuna coordinació operativa», amb l'objectiu de «reestablir la normalitat en relació a la lliure circulació».

Tot recordant que les relacions frontereres entre els dos estats s'emmarquen en l'acord de Schengen i formen part del diàleg bilateral dels dos països, el govern espanyol assegura que manté «en tot moment un diàleg fluid i un contacte permanent amb la República de França, per tal d'assegurar una col·laboració estreta amb les seves autoritats en matèria de gestió fronterera, comunicacions terrestres i assumptes de seguretat», entre altres qüestions.

França té previst mantenir tancats aquests passos fronters secundaris almenys fins demà, 30 d'abril. Aquest fet ha aixecat nombroses crítiques a l'Alt Empordà, i molt especialment dels petits municipis fronterers, que són els que més se n'han ressentit.