El repte sanitari més urgent de les últimes dècades està en marxa. La vacunació enfront del covid-19 de tots els habitants del planeta constitueix la major aventura escomesa mai per la comunitat científica mundial i els sistemes de salut. De la immunització d'una àmplia majoria de les poblacions depèn la tornada al que el món occidental entén per «normalitat». També la recuperació de l'economia està en joc.

El desenvolupament d'una vacuna venia implicant una mitjana d'entre quatre i set anys de treball. No obstant això, en un esforç col·laboratiu sense precedents (i esquitxat de rivalitats més o menys encobertes), les vacunes enfront del coronavirus van començar a aplicar-se menys d'un any després de l'aparició de la pandèmia.

El procés de vacunació no s'ha vist eximit d'incerteses i pors (més o menys fundats) als efectes adversos, principalment coàguls sanguinis. Als països de la Unió Europea es va iniciar el procés d'immunització el passat 27 de desembre. La Comissió Europea té compromesa l'adquisició a diversos laboratoris de més de 2.600 milions de dosis. A Espanya s'han aplicat fins avui prop de 15 milions. A Girona, més de 264.000.

L'objectiu de les autoritats sanitàries espanyoles és que, a finals d'agost, estigui vacunada el 70 per cent de la població. Aquesta xifra acostaria al país a l'anhelada immunitat de ramat.

La present infografia sintetitza les principals fites d'una carrera per la supervivència, la salut i el progrés viscuda amb angoixa, passió i esperança per les dones i els homes dels cinc continents.