La consellera de Salut, Alba Vergés, va dir ahir que «de ben segur» que els ciutadans d'entre 50 i 59 anys es començaran a vacunar aquest mes. En una entrevista a El Suplement de Catalunya Ràdio, Vergés va assegurar que confia que el 9 de maig, quan acabi l'estat de l'alarma, el 80% de les persones d'entre 60 i 79 anys ja estaran vacunades i es podrà obrir la campanya a altres franges. La consellera va afegir que més endavant «potser» també es convocaran per franges els ciutadans d'entre 40 i 49 però que, per sota d'aquesta edat, les crides podrien ja ser «massives» sense «filar tan prim», apel·lant, directament, a majors de 16 o 18 anys.

Vergés va assegurar que si la Unió Europea compleix amb els seus compromisos d'entrega de vacunes, es podria arribar al 70% de vacunats al juliol. «Si no estiguéssim al 70% perquè no arriben tantes vacunes com estan compromeses, ens hi acostaríem», va dir la consellera de Salut.

Vergés va explicar que el maig s'espera rebre «gairebé el doble» de vacunes que s'han anat rebent durant l'últim mes, i va destacar l'estabilitat, sobretot, amb el vaccí de Pfizer, del que s'esperen 270.000 dosis setmanals. Amb les altres vacunes, va admetre la consellera de Salut de la Generalitat de Catalunya, van «a cegues», amb informació d'última hora i dosis «a comptagotes» en els casos de Janssen i Moderna

Pel que fa a la vacuna d'AstraZeneca, Vergés va criticar el «desgavell» en relació amb les franges d'edat a què es pot administrar, i va advertir que confia que no es produeixi una «situació absurda: rebre vacunes i no poder-les posar» perquè l'Estat encara no ha decidit què fer-ne.

L'estat d'alarma

Sobre el final de l'estat d'alarma, Vergés va reiterar que el Govern està treballant per trobar les eines per poder aplicar, només si calen, restriccions com les que s'aixecaran amb el final de l'estat d'alarma. En tot cas, la consellera de Salut de la Generalitat e Catalunya va dir en l'entrevista que l'última paraula serà dels tribunals, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

«No hauríem de trobar entrebancs en els tribunals, com ha passat en alguna ocasió», va advertir, remarcant que les deliberacions del Procicat sempre es basen en informes tècnics i científics i que les decisions estan «molt justificades».