Tot i que la vacunació ha fet caure les defuncions per defuncions coronavirusd'una forma destacada des de fa mesos, en les darreres setmanes s'ha notat un repunt diari que es reflecteix en el còmput setmanal. Des del punt de vista provincial, segons el balanç de Salut, del 24 al 30 d'abril han mort quinze gironins per coronavirus, pràcticament el doble que fa dues setmanes, quan en van morir vuit. El creixement ha sigut progressiu perquè la setmana passada se'n van registrar onze. Si es fa una anàlisi de la retrospectiva diària, la mitjana en 24 hores sol ser de tres morts. L'últim dia que se'n van produir més va ser el 24 d'abril, amb un total de cinc.

Malgrat tot, aquestes dades no tenen res a veure amb les registrades mesos enrere, quan per exemple, a principis d'any s'arribava a superar la desena de morts diàries.

Respecte a la resta de dades, els positius es van mantenir per sobre dels 200. Es va produir una forta davallada d'hospitalitzats, amb setze menys, i els crítics es van mantenir en 49. Els indicadors de contagi van créixer: el risc de rebrot ho va fer quatre punts, i la velocitat de reproducció del virus, una centèsima.

Mentre els contagiats a Girona segueixen sent elevats, a Catalunya el Grup de Recerca en Biologia Computacional i Sistemes Complexos del Departament de Física de la Universitat Politècnica de Catalunya (Biocomsc) ha confirmat que el patró del ritme de contagis de la covid-19. Els experts van avançar ahir a través de Twitter que en els pròxims dies caldrà analitzar detalladament les possibles explicacions de la baixada de contagis, perquè la vacunació per edats pot afectar molt a la distribució de simptomàtics i asimptomàtics, i amb això a la interpretació de les dades.

Ahir Catalunya va sumar 1.260 positius i vint morts. Les persones ingressades van davallar en una cinquantena i els crítics a l'UCI es van mantenir igual. Els indicadors de contagi van baixar, així com la positivitat de les proves i la incidència acumulada dels darrers dies.

Cues al cribratge de Tossa

Finalment, el cribratge d'automostres va reunir 485 participants ahir a Tossa de Mar. La campanya, que té com a objectiu tallar cadenes de contagi entre asimptomàtics, es trasllada avui a Roses i s'allargarà fins demà.

Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus