Una macrooperació policial amb epicentre a les comarques gironines ha permès desmantellar una banda dedicada a falsificar permisos de conduir i que hauria arribat a distribuir uns 2.000 carnets a 25 províncies de tot Espanya. La clau de tot l’entramat és un informàtic que treballa per la Direcció General de Trànsit (DGT) de Girona -d’una empresa externa i subcontractada- i que robava les dades per cometre els delictes . Ahir va ser detingut amb una dona al seu pis de Sant Feliu de Guíxols.

Almenys 300 detinguts en un macrooperatiu contra una xarxa que falsifica carnets de conduir

Almenys 300 detinguts en un macrooperatiu contra una xarxa que falsifica carnets de conduir Mossos d'Esquadra / CNP

Aquest home juntament amb un altre -que viu a Quart i compta amb antecedents policials- estaven al capdavant de la banda, la qual comptava amb una cúpula de més d’una desena de persones -de nacionalitat espanyola, marroquina i pakistanesa, que van ser detingudes ahir en 16 escorcolls realitzats especialment a la província de Girona.

El macrodispositiu policial conjunt de Mossos i Policia Nacional es va activar ahir al matí i va comptar amb centenars d’agents sobre el terreny. Aquesta operació però està prevista que segueixi oberta els pròxims dies perquè s’han de detenir prop de 800 persones- ahir ja n’hi havia 424-, que són identificades com a compradors .

Aquests pagaven entre 4.000 i 10.000 euros per obtenir un carnet de conduir o bé, perquè els tornessin els punts del permís que havien perdut per qualsevol infracció.

A tot Espanya, els investigadors fins ara han arribat detectar fins a 1.845 conductors que han obtingut així el permís per milers d’euros i que condueixen sense haver fet cap mena d’examen. Aquesta xifra però podria augmentar perquè la investigació no està tancada. El cas es troba sota secret de sumari i el lidera la magistrada titular del jutjat d’instrucció número 1 de Girona. La jutgessa anirà prenent declaració als conductors de carnets de conduir falsos -quan se’ls requereixi ja que és un arrest tècnic- i també als membres de la banda. Es preveu que la cúpula del grup criminal declari el dijous davant la jutgessa. La causa està oberta per falsedat, suborn, blanqueig i grup criminal.

11

Macrooperació policial contra una banda que falsifica carnets de conduir amb dades de la DGT Diari de Girona

Base de dades de la DGT

La macrooperació, anomenada Loki -nom que se li ha posat com a Déu de les mentides i del frau segons la mitologia nòrdica- ve d’una investigació que va començar la tardor de l’any passat, que van iniciar els Mossos a Girona i que juntament amb la Policia Nacional ha desembocat amb l’operatiu d’ahir el matí. L’operació va començar cap a dos quarts de set de forma simultània a diversos punts de Girona -Sant Feliu de Guíxols, Quart, Llagostera i Calonge- i Vic, a banda d’un escorcoll al País Basc.

S’Agaró i Quart, el centre

S’Agaró i Quart es van convertir amb els epicentres. A la població del Baix Empordà els agents van anar a un domicili situat a la carretera Castell d’Aro de Sant Feliu. Van detenir l’informàtic -un dels caps de la banda que no es descarta que pogués treballar amb algun altra persona de la DGT- i una dona. Els agents van escorcollar el pis i també un vehicle que l’arrestat tenia aparcat al recinte, segons l’ACN.

Del domicili se’n van emportar documentació, material informàtic i una màquina de comptar diners. A Quart, la policia va arrestar el segon capitost, un home -amb antecedents per tràfic de drogues- d’una casa del carrer del Modeguer. Aquí van emportar-se també informació. Fins i tot, la Unitat Canina dels Mossos es va desplegar i com també el Grup Operatiu d’Intervencions Tècniques del CNP. Ahir també es van detenir a punts -entre ells a Girona i Figueres- a persones que feien d’intermediaris.