La Fundació́ Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses i la farmacèutica Grífols han posat en marxa un assaig clínic de fase III per avaluar l’eficàcia d’un fàrmac (immunoglobulina C19-IG 20%) que podria utilitzar-se com a tractament contra la covid-19 en persones que hagin donat positiu i no estiguin vacunades, amb immunodepressió o per als que la vacunació estigui contraindicada.

L’estudi se centra en persones amb infecció́ recent del virus, asimptomàtiques i de més de 30 anys. El seguiment clínic per determinar l’eficàcia es farà durant 29 dies i s’espera la participació de 800 persones. L’estudi està̀liderat pels doctors Oriol Mitjà i Bonaventura Clotet i també hi participaran ISGlobal, Can Ruti i l’Institut Català de la Salut.

La C19-IG 20% és una immunoglobulina humana preparada per a la seva administració́ subcutània que segueix un procés de fabricació́ molt similar a una immunoglobulina de Grifols d’administració́ endovenosa. La C19-IG 20% és una forma més concentrada, amb 200mg/ml, amb l’objectiu de reduir el volum d’administració́. Està̀ elaborada a partir de plasma convalescent de donants que s’han recuperat de la covid-19.

«La salut dels més febles segueix en joc. Busquem una segona línia de defensa contra la covid, per aquells en què la vacuna no funciona», va afirmar Mitjà en una piulada a Twitter, que va subratllar que les vacunes són «un avenç formidable» però «no protegiran algunes persones amb la immunitat debilitada».

Actualment hi ha quatre tipus de companyies farmacèutiques autoritzades a Espanya: Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Janssen. Cadascuna té certes limitacions i cap és el 100% efectiva, és per això que l’estudi té com a objectiu evitar la manca d’immunització.