Les protestes posteriors a la sentència del procés que van omplir durant diversos dies els carrers de Girona i de múltiples municipis catalans van acabar amb una llista de detencions que segueixen arribant a judici. L’últim es va celebrar ahir a la secció quarta de l’Audiència de Girona, que va jutjar un jove a qui la fiscalia acusa d’haver provocat desordres públics durant la matinada del 19 d’octubre de 2019 davant la Subdelegació del Govern i a la zona dels Jutjats, i pels quals li demanen 2 anys de presó.

El processat va ser detingut aquella mateixa nit perquè va ser interceptat amb un martell a la mà, un objecte que els Mossos van considerar perillós i pels quals van identificar-lo i posteriorment detenir-lo. Cap dels testimonis que va declarar al judici, però, va veure’l utilitzant-lo. A més, la fiscalia sosté que hores abans havia estat llançant pedres contra la Subdelegació del Govern.

L’acusat va declarar que ell va participar en les protestes convocades aquell dia, subratllant que «vaig anar-hi per manifestar-me pels meus drets». Amb tot, nega que llancés objectes contra la línia policial desplegada per protegir la Subdelegació.

Segons la tesi de la Fiscalia, que l’acusa d’un delicte de desordres públics, cap a les dues de la matinada del 19 d’octubre una patrulla de paisà dels Mossos va interceptar l’acusat amb un mall a la mà i una motxilla, en què duia encenedors i un esprai de pintura. Els agents van veure que es dirigia cap a un dels punts conflictius de les protestes, i van decidir detenir-lo per la «perillositat» de l’objecte que duia al damunt.

Segons van descriure els Mossos durant el judici, l’acusat va mostrar una actitud «hostil» durant la detenció, i va intentar fugir i amagar-se sota un vehicle, però finalment el van retenir.

Durant aquest lapse de temps, va estar proferint queixes i «cridant l’atenció de la gent», un fet que segons la fiscalia tenia l’objectiu de «posar en risc la força policial».

Va ser llavors quan diversos agents que havien participat en l’operatiu davant la Subdelegació va reconèixer l’acusat com un dels manifestants que havia llançat pedres durant les primeres hores de la protesta.

Un dels agents antiavalots que va declarar al judici va reconèixer l’acusat com un dels que va llançar diversos objectes contra el seu escut. Dos policies més el van identificar, però no van poder precisar si va fer els llançaments.

En canvi, la defensa va assenyalar que l’acusat era un dels centenars de manifestants que van participar en les protestes, i que sumat al fet que els incidents es van provocar quan ja era fosc, la identificació dels agents és «poc fiable». També va recordar que «manifestar-se no és il·legal», i va demanar l’absolució de l’acusat per manca de proves.

El judici ha quedat vist per a sentència.