L’ACA destinarà una inversió de 3,3 milions d’euros en matèria de sanejament de les aigües residuals a la comarca del Ripollès. Concretament, es construiran cinc noves depuradores i també es millorarà el sanejament. Aquestes actuacions es materialitzaran en els propers sis anys, permetent que el 98% de la població de la comarca tingui garantida la depuració d’aigües residuals. Així ho va anunciar el seu director, Joan Ridao, que va visitar la resclosa de la central hidroelèctrica de la Corba, al riu Ter al seu pas per Ripoll, on s’ha instal·lat el primer cargol d’Arquímedes de Catalunya amb l’objectiu de compaginar la producció d’electricitat amb el compliments dels cabals ambientals.

El primer pas d’aquestes actuacions es va formalitzar en el darrer consell d’administració de l’ACA, celebrat el 18 de març de 2021. En ell es van aprovar cinc convenis per a la redacció de diversos projectes a la comarca que preveuen la construcció de quatre noves depuradores al nucli de la Ral (Sant Pau de Segúries); Toses; Gombrèn, i Beget i Rocabruna (Camprodon). El cinquè dels acords està destinat a l’estudi i la diagnosi de l’eliminació de les aigües blanques de la depuradora de Setcases. Es destinaran un total de 300.000 euros per a la redacció dels projectes constructius (cada conveni té un pressupost de 59.700 euros).

Paral·lelament, l’ACA està ja està duent a terme la redacció del projecte constructiu de la depuradora de Campelles, que suposarà una inversió propera a 1,9 milions d’euros.

Reduir el risc d’inundacions

Durant el mes d’octubre del 2018, unes pluges intenses i persistents durant el temporal Leslie a la capçalera del Ter van provocar importants danys en diversos punts de la comarca del Ripollès i Osona. Es van dur a terme 176 actuacions, amb una inversió superior als 4,1 milions d’euros.

Ahir, el director de l’ACA va informar de l’atorgament de dos ajuts a Ripoll per actuacions destinades a minimitzar el risc d’inundacions en zona urbana. L’Agència destinarà més de 147.500 euros per estabilitzar i protegir dos trams del talús del marge dret del riu Freser que estan erosionats i que afecten el sòl urbà del municipi.

Pel que fa a les actuacions de manteniment i conservació de lleres a la comarca per al període 2020-21, se’n duran a terme dues fora de zona urbana: a Ribes de Freser i a Ripoll.