Les platges catalanes, especialment les de la Costa Brava, i les cases de turisme rural s’han omplert aquest cap de setmana de turistes, sobretot de barcelonins que han deixat la ciutat aprofitant que el dilluns és festa a la capital. Això es va traduir ahir amb molta gent recorrent els carrers de les poblacions més turístiques i els més valents, en cas del litoral, fent el seu primer bany.

Gent amb mascareta passejant pel passeig marítim de Platja d’Aro, ahir dissabte. | ANIOL RESCLOSA

Els propietaris d’allotjaments turístics coincideixen a assenyalar que, després de mesos de restriccions en la mobilitat, la gent té ganes de fer escapades fora de la seva residència habitual i que l’avanç de la vacunació també ho propicia.

La gerent de la Unió d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme de la Costa Brava Centri, Judith Lloberol, explica que aquesta setmana s’han disparat les reserves dels establiments, que estaran al 100% d’ocupació el dissabte i el diumenge i al 70% el divendres i el dilluns.

El 95% dels hotels de la zona ja estan oberts i la resta obrirà a final de mes o a principis de juny. «La gent té moltes ganes de sortr», diu Lloberol, que també assegura que el tiquet mitjà de despesa ha pujat, potser perquè «molta gent ha estalviat durant la pandèmia».

Barcelonins i francesos

Encara que la majoria de reserves s’han fet des de Barcelona, aquest cap de setmana també es veuran bastants francesos a la Costa Brava, segons Lloberol, que preveu un estiu «molt bo» a la zona i creu que, si el temps acompanya, la temporada es podria allargar fins a octubre.

Un altre dels sectors que també registraran una elevada ocupació aquest cap de setmana, propera al 80 %, són les cases de turisme rural, segons explica Montse Coberó, de la Confederació del Turisme Rural i Agroturisme de Catalunya, Turalcat.

El turisme rural està sent un dels més demandats després d’acabar les restriccions de mobilitat a Espanya i, a Catalunya, els caps de setmana estan registrant una alta ocupació.

A més, ja hi ha moltes peticions de reserves per a juliol i agost, «perquè hi ha ganes de sortir i la gent no es vol quedar sense allotjament». De moment, els propietaris celebren que s’hagi ampliat a 10 el nombre de persones que poden reunir-se, encara que hi ha cases que tenen fins a 15 places i, «de vegades, no surten els números».

Coberó espera que la normalitat es recuperi a poc a poc, encara que lamenta que el que s’ha deixat de facturar per la crisi «s’ha perdut», la qual cosa ha provocat que alguns establiments, després de mesos sense reserves, han passat a llogar-se com a habitatge a famílies. Els càmpings també esperen tenir bona ocupació en els seus allotjaments, com a bungalows o cases mòbils, encara que en el lloguer de parcel·les hi ha més incertesa.

Retencions per anar a la costa

Una mostra de l’interès de molta gent per anar cap a les comarques gironines aquest cap de setmana és el trànsit que es va registrar per anar cap a les localitats costaneres. Les retencions més destacades es van donar ahir per anar cap al Baix Empordà i la Selva. A les carreteres C-65 i C-31 es van generar a cues al migdia a l’altura de Llagostera, d’uns tres quilòmetres, per anar per anar en direcció Platja d’Aro. Per altra banda, a la GI-600, al seu pas per Blanes també es van registrar durant el migdia algunes retencions de fins a dos quilòmetres de longitud.

I és que finalment, fins a 459.644 vehicles van sortir de l’àrea metropolitana de Barcelona en la finalització de l’operació sortida per la festivitat de la Segona Pasqua, segons el Servei Català de Trànsit (SCT). Es tracta d’un 86% dels 535.000 vehicles previstos inicialment per Trànsit i una xifra un 10% inferior a una operació sortida equivalent d’abans de la pandèmia. En comparació a dissabte passat, 15 de maig, ahir es va registrar un 1,9% més de mobilitat.