Els tècnics del Consorci del Ter han localitzat les primeres cries de tortuga d’estany nascudes en llibertat al Ter, on des del 2015 s’han alliberat 207 exemplars procedents del Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera per tal de recuperar la població i els seus hàbitats. A la tardor es preveuen nous alliberaments.

Les tortugues es van veure durant els controls de seguiment de les poblacions de tortuga d’estany (Emys orbicularis) i tortuga de rierol (Mauremys leprosa). També es fan controls de tortugues exòtiques en diferents punts del curs mitjà-baix del Ter a l’espai natural protegit «Riberes del Baix Ter».

En aquest espai els tècnics van trobar les tres primeres cries de tortuga d’estany que ja han nascut en llibertat i que són les cries d’exemplars que ara tenen vuit anys. Pesen uns 5 grams i mesuren menys de tres centímetres de longitud de closca.

Trobar els tres primers nounats ha permès determinar que «els exemplars alliberats presenten una bona adaptabilitat als hàbitats naturals, constatant que hi troben refugi i aliment, perquè tenen bons creixements, estat sanitari i s’han començat a reproduir».

El 2015 va començar el projecte per reforçar l’espècie a través del projecte europeu «LIFE Potamo Fauna» i va continuar amb el projecte «Recuperació de la tortuga d’estany i els seus hàbitats al Ter». El centre de garriguella depèn de l’Associació Amics de la Tortuga de l’Albera (ATA), que té un programa de reproducció en captivitat de la tortuga d’estany des del 1992. Des de fa uns anys, després d’ampliar les instal·lacions, van aconseguir una supervivència de més de 50 exemplars juvenils nascuts al centre i preparats per ser alliberats al medi.