La magistrada del jutjat de violència de gènere de Girona va decretar ahir presó comunicada i sense fiança per l’home acusat de matar a ganivetades la seva parella aquest dimecres a Porqueres (Pla de l’Estany). La causa resta oberta per un delicte d’assassinat amb acarnissament i traïdoria i l’agreujant de parentesc.

El crim es va produir dimecres pels volts de dos quarts de dotze del migdia quan, segons la versió que l’home va donar als Mossos, la parella s’hauria començat a discutir, perquè ell no tenia feina i estava enganxat a les drogues. Durant la disputa va anar a la cuina, va agafar un ganivet d’un calaix i, un cop al menjador, va assestar una primera ganivetada per l’esquena a la víctima. La dona es va desplomar al sofà i va ser aleshores quan la va apunyalar repetidament a l’abdomen, a la cara i al coll. Després de perpetrar l’atac, va marxar del domicili i va estar voltant durant hores fins que finalment va anar als Mossos de Banyoles cap a les deu de la nit i va dir que havia «punxat» la seva dona. El detingut, de nacionalitat espanyola i 44 anys, i la víctima feia quatre anys que eren matrimoni i vivien al domicili del carrer Canigó de Porqueres, on van tenir lloc els fets. Després de confessar el crim, l’home va donar les claus als policies perquè poguessin entrar al pis.

Un cop allà, els Mossos van comprovar que la víctima havia mort apunyalada i el SEM no va poder fer res per salvar-li la vida. La Divisió d’Investigació Criminal (DIC) dels Mossos a Girona es va fer càrrec de cas i va detenir l’home. L’home va passar ahir a disposició de la magistrada del jutjat de violència masclista de Girona, que n’ha decretat l’ingrés a la presó.

Diu que havia consumit drogues

Segons fonts consultades, durant la reconstrucció del crim davant la comitiva judicial l’home va explicar que cap a dos quarts de dotze del migdia de dimecres va consumir drogues al lavabo de casa seva i, quan en va sortir, va començar a discutir amb la seva dona que li va retreure que no tingués feina i que es gastés els diners en estupefaents. També va explicar que no treballava i que obtenia ingressos demanant almoina.

La víctima es deia Alla Bukancova. Era molt coneguda al municipi, era natural de Letònia i tenia 48 anys. El presumpte assassí era el seu marit, Miguel Ángel Palma, exconvicte. Havia sortit de la presó fa quatre anys i va ingressar-hi sobretot per robatoris violents.

L’Ajuntament de Porqueres va decretar tres dies de dol i va condemnar els fets. Dijous mateix un miler de persones van sortir a condemnar el crim masclista que va acabar amb la vida de la seva veïna, en un acte convocat pel mateix consistori. L’alcalde, Francesc Castañer, va llegir un comunicat de rebuig i va assegurar que la dona assassinada mai havia estat atesa pel SIAD (Servei d’Informació i Atenció a les Dones).