Els Mossos d’Esquadra han detingut dos homes per cometre furts, robatoris i estafes bancàries a la Bisbal d’Empordà i Figueres. Els detinguts distreien les víctimes quan sortien de comprar de supermercats i els furtaven les bosses de mà. Amb les targetes de crèdit sostretes realitzaven compres o treien diners de caixers.

Agents dels Mossos d’Esquadra de la Comissaria de Cornellà de Llobregat van fer les dues detencions el dia 26 de maig i el 2 de juny. Els arrestats són dos homes de 31 anys i 40 anys, ambdós de nacionalitat cubana i veïns de Cornellà i Hospitalet de Llobregat. Sel's acusa de ser presumptes autors d’un delicte de furt, un delicte de furt a interior de vehicle, cinc delictes d’estafa bancària i un robatori amb violència i intimidació. Són dos delinqüents reincidents i especialitzats en aquests fets, compten amb una trentena d'antecedents policials.

Distracció al supermercat

El primer dels casos es remunta al 5 de març al migdia, una dona va denunciar, a la comissaria dels Mossos de Figueres, que uns individus li havien pres la bossa de mà de dins el seu cotxe quan sortia de comprar d’un supermercat de la ciutat. Els lladres van aconseguir distreure-la al pàrquing quan marxava amb el seu turisme.

Uns fets idèntics van succeir el passat 2 de juny a La Bisbal d’Empordà, quan una dona sortia de comprar d’un supermercat i un home la va distreure després que carregués la compra al vehicle. En aquesta ocasió la víctima va adonar-se de l’engany i del robatori, i va poder estirar la bossa de mà sense evitar, però que se l’emportessin. 

En aquests dos casos els lladres els van sostreure dues bosses de mà, documentació diversa, uns 400 euros i efectes personals. Amb les targetes de crèdit sostretes van fer compres, d’imports no superiors a 50 euros, en estancs de Figueres i de Sarrià de Ter.

Alerta als centres comercials

Aquest tipus d’engany i robatori consisteix en el fet que un home llença monedes o bitllets a terra, molt a prop de la víctima, simulant que li han caigut, mentre aquesta es troba a l’aparcament d’un l’establiment comercial o supermercat i la distreuen. Un cop distreta, una altra persona aprofita per sostreure-li la bossa de mà de l’interior del vehicle i fugen amb un cotxe. Amb la bossa de mà i el fàcil accés a les seves targetes bancàries els lladres efectuen compres de quanties petites, sense que superin el límit permès, aproximadament d’un màxim de 50 euros, on no es requereix el número d’identificació personal o fan extraccions fraudulentes als caixers bancaris.

El matí del passat 26 de maig els Mossos de la comissaria de Cornellà de Llobregat van identificar i detenir un home de 31 anys a qui li constava una ordre de detenció per part de la Unitat d’Investigació de Figueres i de la Bisbal d’Empordà. El 2 de juny agents d’aquesta comissaria van detenir el segon dels autors també en el marc d’una identificació.

Reincidents

 Els detinguts, a qui els consten nombrosos antecedents per fets similars, van passar els dies 27 de maig i 3 de juny a disposició del jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Cornellà de Llobregat, el qual en va decretar la seva llibertat amb càrrecs.

Infografia dels Mossos sobre aquest tipus de robatoris i enganys Mossos

Com evitar-ho

Els Mossos aconsellen desconfiar, estar sempre alerta i evitar les distraccions que tenen com a objectiu l’engany i l’argúcia per robar les nostres pertinences, tals com les bosses de mà, carteres amb documentació i targetes de crèdit. Aconsellen també controlar en tot moment les pertinences i no deixar-les en llocs on es perdin de vista. Si s’és víctima o testimoni d'un fet delictiu, encara que sigui en grau de temptativa, asseguren que és rellevant denunciar-ho a la policia. Les Oficines d’Atenció al Ciutadà (OAC) i el telèfon d’emergències 112, que és gratuït, donen resposta les 24 hores del dia els 365 dies de l’any.