Unió de Pagesos alerta de la situació que viu la pagesia gran del món rural per «diferents tipus de desigualtats» que «impliquen un augment de la discriminació cap al col·lectiu». El sindicat demana recursos per a aquest sector de població, coincidint amb el Dia Internacional de la presa de consciència de l’abús i el maltractament de la vellesa, que es commemora el 15 de juny.

Alhora, Unió de Pagesos, a través de la Fundació Pagesos Solidaris, continua duent a terme la campanya «Valor al món Rural. Bon tracte=Bon rotllo de Pagesia Gran», amb tallers escolars i familiars de sensibilització per afavorir el bon tracte a les persones grans d’entorns rurals. Enguany, aquest projecte ha prioritzat el contacte amb els membres del Servei d’Atenció Integral a la gent gran en l’Àmbit Rural.

Unió de Pagesos i Pagesos Solidaris denuncien que «la pensió mínima que rep la pagesia després de cotitzar durant tota la vida laboral no està equiparada al salari mínim interprofessional». En el cas de les pageses, a més, «les pensions no reflecteixen, molt sovint, tota una vida laboral dedicada al camp», indica.

El sindicat també assenyala el desequilibri territorial, amb menys serveis, i l’anomenat «edatisme», menysteniment per qüestió d’edat, com altres dels factors que també contribueixen a augmentar aquesta situació de «desigualtat». En aquest sentit, consideren que «no hi ha un reconeixement comunitari i prou respectuós cap a la pagesia», tenint en compte que «és un col·lectiu que ha destinat la vida a produir aliments per a la població, a tenir cura del territori, i a proveir-lo d’una identitat lingüística, patrimonial, paisatgística i cultural única».