L’aturada judicial de l’any passat provocada per la pandèmia del coronavirus va suposar un augment progressiu de la congestió i del volum d’assumptes a tramitar als jutjats gironins. De fet, el 2020 va tancar amb 6.000 assumptes pendents més dels que hi havia a principis d’any, passant dels 40.642 del primer trimestre fins als 46.641, prop de 6.000 assumptes més. Això suposa, més enllà de judicis, una acumulació de declaracions, vistes i qualsevol procediment judicial que requereixi presencialitat.

El primer trimestre de l’any ha trencat molt lleugerament la tendència a l’alça d’assumptes pendents, però d’una forma molt poc visible, ja que han caigut només un 0,75% respecte de l’últim trimestre de l’any. En xifres, han passat de 46.614 a 46.291, una baixada poc representativa si es té en compte que el volum de feina ha anat augmentant a mesura que els jutjats han anat recuperant la normalitat. L’acumulació de feina pendent als jutjats retarda i perllonga l’evolució de cada procediment.

Si posem aquestes xifres a la pràctica, resulta que els òrgans judicials gironins necessitarien prop de dos anys per resoldre tot el que tenen pendent, treballant al mateix ritme i sense nous ingressos.

A aquestes dades difoses pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ) se li ha d’afegir els 4.857 assumptes que els jutjats gironins van haver de suspendre amb motiu de la crisi sanitària, i que segons va indicar l’ara expresident de l’Audiència de Girona, Fernando Lacaba, suposarà una sobrecàrrega que no es podrà resoldre fins al 2022. D’altra banda, el nombre d’ingressos també s’ha anat recuperant. El primer trimestre ha tancat amb 23.467 assumptes nous, una xifra molt per damunt dels més de 15.000 que van entrar durant el segon trimestre, coincidint de ple amb l’aturada judicial.

Durant el segon trimestre van caure a la meitat els procediments resolts. Ara, la resolució ha començat a agafar embranzida, i de fet se n’han resolt prop d’un miler més que durant el trimestre passat. En aquest sentit, després d’un any, s’ha aconseguit resoldre més del que es va ingressar.

Els jutjats socials, a l’alça

La crisi sanitària va comportar la incorporació de molts treballadors en mesures d’ERTO, acomiadaments i tancaments d’empreses. Això ha comportat una pujada sostinguda de l’activitat als jutjats socials, i per ara segueix a l’alça, superant el miler d’ingressos durant el primer trimestre de l’any.

En canvi, les jurisdiccions contenciosa i mercantil han tingut el recorregut contrari, amb ingressos a la baixa. En el cas del mercantil, han ingressat 263 casos, la xifra més baixa de l’últim any.