Una escapada amb amics. Un viatge per fer gestions a Madrid. Un retrobament amb la família. Passar una revetlla de Sant Joan diferent. L'estació de Girona ha vist sortir aquest matí el seu primer Avlo, el nou tren d'alta velocitat de baix cost de Renfe, carregat de viatgers nerviosos i il·lusionats. Tots ells han rebut un obsequi de cortesia -una bossa de roba amb una mascareta i uns auriculars a dintre- i el tren ha marxat puntualment a les 5:51h del matí. Abans, a les 5:35h, havia sortit de l'estació de Figueres-Vilafant.

El tren AVLO arriba a l'Estació de Girona

El tren AVLO arriba a l'Estació de Girona

Molts dels viatgers havien comprat els bitllets fa mesos -quan ni tan sols tenien clar si podrien viatjar a causa de la pandèmia-, de manera que havien pagat només cinc euros per anar i cinc per tornar. Això havia estat, en part, el que els havia animat a arriscar-se i comprar els bitllets, fos quina fos la situació pandèmica. Entre els viatgers hi havia, per exemple, la Marina, de Llofriu, que viatja amb unes amigues. "Tenim una amiga que es mira totes les ofertes, vols i escapades, i ja vam comprar els bitllets al febrer, quan no sabíem si podríem viajar o no", explica. Finalment, i ja a l'andana per pujar al tren, explica que tenen molt clar el pla per als propers quatre dies: "Riure molt, beure molt i menjar molt", diu entre rialles. I, si tenen temps, ensenyar Madrid a l'única membre del grup que no coneix la ciutat.

Passatgers esperant l'Avlo, a l'estació de Girona. Marc Martí

La Mireia, de Santa Coloma de Farners, viatja amb la seva família, tot i que quan va veure que hi havia els bitllets tan barats els va comprar sense ni tan sols consultar-los-ho. "És que està molt bé de preu, que costen més els auriculars i les bosses que no pas el bitllet", indica. La seva idea era poder gestionar a Madrid el visat per anar a estudiar als EUA, però finalment el col·lapse administratiu ha fet que no li coincidissin les dates. Tot i això, han decidit aprofitar els bitllets igual i, com que ja coneixen la capital espanyola, han decidit anar a passar quatre dies a Toledo.

En Dennis, veí de Girona, també viatja a Madrid per fer gestions. En el seu cas, per gestionar el passaport per poder anar a Ghana. Al no anar per turisme, va comprar el bitllet a últim moment -la setmana passada-, de manera que no es va poder beneficiar dels descomptes. Tot i això, pensa que és una "bona manera" de promocionar aquesta nova ruta.

"És com si fos Ryanair"

La Judith i en Joan, d'Olot, en canvi, sí que havien previst el viatge amb molta antelació. La Judith és nascuda a Madrid, hi té la família i, malgrat que hi viatja sovint, la pandèmia la va mantenir allunyada d'ells més del que li hauria agradat, especialment per Nadal, que no els va poder visitar. És per això que comprar els bitllets al mes de gener per poder anar-hi ara al juny va suposar tota una injecció d'alegria: "Va ser una via d'escapatòria, la forma d'aferrar-me a alguna cosa", explica. La relaxació de les mesures anti-Covid li ha permès ja tornar-hi anar amb AVE en diverses ocasions en els darrers mesos -aquest juny és la tercera vegada que hi va-, però aquest és el primer cop que ha agafat l'Avlo i hi ha coses que l'han sorprès. "Realment, és un low cost. Hi ha limitacions de maletes, espais per mesurar-ne les mides... és com si fos Ryanair", assenyala. També creu que "en realitat, si no ho compres amb molta antelació, tampoc hi ha una diferència de preu enorme respecte l'AVE". Tot i això, tant ella com el seu home, en Joan, pensen que l'arribada de competència -com Ouigo- serà positiva per a la millora de l'oferta.

No tots els viatgers de l'AVLO, però, van necessàriament fins a Madrid. El tren, a banda de Girona i Figueres, té parada també a Barcelona, Tarragona, Lleida, Saragossa, Calatayud i Guadalajara. I és precisament a Saragossa on en José i la seva dona, de Blanes, han decidit anar a passar un Sant Joan diferent. "Va sortir l'oferta, ens va semblar interessant i vam decidir anar a celebrar la revetlla a Saragossa", explica. Per aprofitar el viatge, van anar ahir fins a Girona i hi han passat la nit, ja que el tren surt molt aviat al matí. Tot i que només passaran una nit a Saragossa -la de Sant Joan-, creuen que tot plegat els haurà valgut la pena.

De moment, des de Girona i Figueres només surt una circulació d'Avlo diària, tot i que Renfe està oberta a ampliar el ventall en funció de la demanda. En total, el nou Avlo compta amb quatre circulacions diàries per sentit entre Madrid i Barcelona. Els preus, teòricament, són a partir de set euros el trajecte, tot i que oscil·len molt amb en funció de l'antelació amb què es compren. Per a les properes setmanes, per exemple, la majoria estan a uns 55 euros.